Romania se numara printre economiile Europei de Sud-Est unde accesul la finantare pentru intreprinderi este cel mai dezvoltat, potrivit unui studiu al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care mentioneaza totodata ca trebuie luata in considerare continuarea reformelor.
"Romania se numara printre economiile Europei de Sud-Est unde accesul la finantare pentru intreprinderi este cel mai dezvoltat. Reformele au fost adoptate sub toate aspectele legate de accesul la finantare. Servicile de leasing, factoring, progarme de garantare si de capital de risc sunt mai bine dezvoltate decat in majoritatea economiilor din Europa de Sud-Est", se arata in studiul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) privind Indicele Reformei Investitionale 2010 - Europa de Sud-Est.
Potrivit acestuia, trebuie luata in considerare continuarea reformelor. "In special, cadastrul si inregistrarea bunurilor mobile ar putea fi imbunatatite", mai informeaza studiul.
"Romania primeste cea mai buna evaluare din Europa de Sud-Est privind indicatorii politicilor capitalului uman. Foarte multe initiative cu privire la dezvoltarea aptitudinilor personale sunt in curs de desfasurare. In ciuda evolutiilor pozitive ale politicilor in acest domeniu, lipsa de muncitori calificati inca persista", se mai arata in studiu.
De asemenea, intre concluziile studiului se arata si ca tara noastra este singura economie a regiunii analizate care a adoptat o lege ce stabileste un cadru in care atat dialogul institutional, cat si intalnirile regulate intre oficialii guvernamentali si sectorul privat sa aiba loc pe parcursul procesului legislativ de redactare. "Cu toate acestea, reprezentantii principalelor asociatii din mediul de afaceri romanesc, precum si camerele de comert, considera ca se poate imbunatati procesul de reflectare a opiniilor si se poate acorda mai mult timp pentru primirea comentariilor cu privire la propunerilor legislative", mai informeaza documentul citat.
In studiu se precizeaza si ca Romania are un program bine dezvoltat de monitorizare fiscala. "Acesta sustine un model agregat pentru prognoza veniturilor fiscale. Cheltuielile si veniturile sunt monitorizate in mod regulat", potrivit studiului. Acesta specifica, totodata, ca este nevoie de mai mult efort pentru a analiza impactul distributiei impozitarii corporative.
Altfel, in studiu se precizeaza si faptul ca Europa de Sud-Est trebuie sa traga un numar mai mare de investitii pentru a iesi din recesiune si pentru a pune bazele unei cresteri economice durabile.
Indicele Reformei Investitionale 2010 al OCDE ofera o evaluare cantitativa a politicilor si institutiilor cu implicare directa in mediul investitiilor directe din zece economii: Albania, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Fosta Republica Yugoslava a Macedoniei, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, Romania si Serbia.
Studiul este o publicatie a OCDE Investment Compact. Sfera studiului acopera opt dimensiuni: promovarea politicilor investitionale, dezvoltarea capitalului uman, accesul la finantare, facilitatea comertului, reforma cadrului de reglementare si proceselor parlamentare, analiza politicii fiscale, infrastructura suport pentru investitii si politica IMM-urilor.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/39128_ocde_romania_trebuie_sa_ia_in_considerare_continuarea_reformelor.html