Daca guvernul va impozita castigurile persoanelor care detin depozite la institutiile de credit, unele banci sunt pregatite pentru a lua masuri de reducere a impactului financiar.
Dupa ce, in ultimul an, dobanzile la depozitele din banci au scazut constant, acum statul doreste si impozitarea castigurilor pe care un client bancar le-ar avea de pe urma economiilor facute. In acest sens, unele banci au inceput deja sa gandeasca strategii pentru ca respectivele corectii bugetare sa nu afecteze prea mult depozitele populatiei .
"Asteptam dispozitiile finale ale acestui proiect pentru a vedea care vor fi categoriile de depozite vizate. Experienta anilor trecuti demonstreaza ca este posibil ca, in functie de data de constituire, o parte dintre depozite sa nu intre sub incidenta noului regulament", ne-au declarat oficialii Piraeus Bank.
Strategiile bancilor pe aceasta problema vor fi facute publice abia dupa ce deciziile guvernului vor fi puse pe foaie si pafarate. "Indiferent de situatie, analizam deja o serie de variante pentru ca vrem ca impactul acestei masuri de corectie bugetara sa fie cat mai mic asupra economiilor clientilor nostri. Pe masura ce vom primi noi lamuriri, vom adapta scenariile pe care le gandim in acest moment in avantajul clientilor", mai spun reprezentantii bancii grecesti.
Dobanzile ar trebui marite cu o jumatate de procent
"Bancile nu trebuie decat sa mareasca un pic dobanzile la depozite. Daca luam, de exemplu, o dobanda la lei de 7%, un punct procentual din aceasta se va duce la stat prin impozitarea cu 16% a castigurilor economiilor", a declarat Dragos Cabat, analist economic. El crede ca daca ar mai creste dobanzile la depozite cu 0,5% nu s-ar simti atat de mult aceasta masura in economiile clientilor bancilor.
Potrivit analistului, din aceasta impozitare nu se vor face mari economii. Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, spune ca, din contra, institutiile de creditare nu vor mari dobanzile. Acestea vor continua sa scada, urmand trendul din ultimul an.
"Acest lucru (impozitarea economiilor - n.r.) s-a intamplat si pana acum trei ani. Nu cred ca romanii nu vor mai economisi daca li se vor impozita castigurile din depozite. Dupa cum se vede si in cifrele BNR, economiile in lei au tot crescut in ultima vreme", a mai afirmat Ghetea.
Integral in Evenimentul Zilei
http://www.banknews.ro/stire/39018_economiile_taiate_de_stat_ar_putea_fi_pansate_de_banci.html