Pavilionul SAIC-GM, de la Expozitia Mondiala Shanghai 2010, propune un oras al viitorului in care vor circula vehicule bionice, care isi iau energia din aer.
Poate cel mai spectaculos exponat al Expozitiei Mondiale de la Shanghai este un vehicul bionic realizat de General Motors (GM) si Compania Industriala de Automobile Shanghai (SAIC).
Denumit YeZ, dupa cuvantul chinezesc "frunza", vehiculul viitorului ar urma sa se comporte intocmai ca o frunza: sa absoarba dioxid de carbon si sa elimine oxigen!
Masina care curata aerul
Am vazut YeZul mai intai pe panouri uriase raspandite prin orasul Shanghai si pe site-ul expozitiei. O silueta SF care nu poate trece neobservata. Cand am descoperit YeZul (in Pavilionul Chinei, la etajul al optulea sau al zecelea, daca nu ma insel), m-am bucurat ca un copil. Nu eram singurul. Zeci de persoane dadeau roata ciudateniei, fotografiau sau filmau.
Masina realizata de parteneriatul GM-SAIC este considerat un vehicul al viitorului, preconizat a fi folosit pe scara larga abia peste 20 de ani. De aceea, constructorii se multumesc sa prezinte prototipul, ramanand zgarciti cu specificatiile tehnice.
Am aflat ca foloseste, pentru a capta energie, minipanouri solare amplasate pe capota in forma de frunza si mici turbine eoliene amplasate pe roti. Energia astfel captata e stocata in acumulatori litiu-ion, care asigura o buna autonomie vehiculului.
Partea cea mai interesanta a vehiculului YeZ este aceea ca aplica principiile fotosintezei, captand dioxid de carbon si molecule de aer din atmosfera pe care le transforma in energie electrica si genereaza oxigen (n-am inteles cum face asta).
Nu e doar emisie zero, e emisie negativa: aerul se curata, mediul inconjurator se imbuna tateste. "Nu doar ca nu polueaza, dar chiar curata aerul, redefinind relataia vehicul-natura", sustine de signerul YeZ, Ma Zhengkun.
Integral in Evenimentul Zilei
http://www.banknews.ro/stire/38982_masina-frunza,_care_consuma_dioxid_de_carbon_si_elimina_oxigen.html