Dobanda anuala efectiva pentru un credit ipotecar in euro este mai mica de 6%. Similar, pentru creditele de peste un milion de euro, costul este cuprins intre 5% si 6%. Chiar si in cazul altor tipuri de finantari, dobanzile s-au diminuat, ajungand ca in martie 2010 sa fie mai mici decat in anul 2007, inaintea aparitiei crizei globale. Totusi, asta nu inseamna ca bancile au reinceput sa acorde credite.
Finantarile in euro vor fi, din nou, motorul creditarii din Romania. Dobanzile scazute ale ratelor interbancare Euribor, alaturi de o volatilitate redusa a cursului de schimb au orientat cererea de credite catre imprumuturile in euro. Totodata, bancile au scazut dobanzile la creditele noi, ajungand ca, in prezent, ratele sa fie mai mici decat inaintea crizei. Datele publicate de Banca Nationala a Romaniei arata faptul ca in martie 2010 dobanda anuala efectiva (DAE) a unui credit de consum era de 9,42%, in scadere cu trei procente fata de nivelul inregistrat in urma cu un an. Mai mult, dobanzile sunt mai mici chiar si decat cele practicate in 2007, perioada in care activitatea de creditare a populatiei inregistra ritmuri anuale de crestere de 70%. Dar in prezent imprumuturile pentru consum sunt in scadere cu cinci procente.
De asemenea, rata DAE pentru creditele ipotecare a coborat sub 6%, in conditiile in care in urma cu un an nivelul depasea 9%. Totusi, dinamica finantarilor pentru locuinte, desi s-a temperat, este pe plus, pe fondul creditelor acordate prin programul "Prima casa".
Chiar si pe segmentul persoanelor juridice, dobanzile au coborat sub ratele anterioare crizei financiare. Astfel, pentru un credit de peste un milion de euro, bancile cereau in martie 2010 dobanzi de aproximativ 5,5%, comparativ cu rate de aproape 7% in anii anteriori.
Ratele in lei, afectate de volatilitate
Spre deosebire de segmentul finantarilor in euro, imprumuturile in lei sunt afectate de evolutiile din piata monetara. Bancile finanteaza o parte din credite cu resursele interbancare. Numai ca volatilitatea din piata monetara impiedica scaderea prea rapida a dobanzilor comerciale. De aceea, un credit ipotecar in lei are o dobanda anuala efectiva de 12,4%, chiar mai scump decat in trecut. In plus, pe segmentul companiilor, desi dobanzile au coborat fata de ratele inregistrate in 2009, soldul creditelor in lei este cu 4,4% mai mic fata de cel din martie 2009. Totusi, bancherii spun ca ratele la lei vor continua sa se reduca, pe masura ce BNR va mai reduce dobanda de politica monetara, iar volatilitatea din piata monetara interbancara se va diminua.
Integral in Financiarul
http://www.banknews.ro/stire/38943_bancile_au_relaxat_dobanzile_la_credite,_nu_si_conditiile.html