Are o putere neegalata asupra pietelor financiare si economiei globale. Si da, este evreu! Dar nu, nu este Satana si nu incearca sa distruga lumea, ci sa o salveze. Un portret realizat de Vanity Fair.
Roata capitalismului mondial
Avand in vedere puterea enorma pe care se crede ca o are, este remarcabil cat de putina lume a auzit de Larry Fink. In cercurile politice si de afaceri - printre oamenii care bat drumul intre Washington si Wall Street - Fink, presedintele BlackRock, o companie uriasa de management al activelor, este descris ca fiind, probabil, cel mai important om in lumea finantelor de azi. Dar daca mentionezi acest nume in afara acestui cerc, cei mai multi vor ridica din umeri. In pofida averii sale considerabile, el este aproape necunoscut inaltei societati din Manhattan, unde detine un apartament in Upper East Side, ori in Aspen, unde are, de asemenea, o casa. In North Salem, o enclava bogata situata la nord de New York City, unde el si sotia sa au o ferma de 10 hectare si jumatate, este poate ceva mai cunoscut, dar numai pentru faptul ca mai multi bancheri de pe Wall Street au proprietati aici.
Dar printre oamenii care conduc Wall Street cu greu poti gasi unul pe care sa nu-l treaca macar putin fiorii cand aude de Larry Fink. In vreme ce unii - mai ales cei care il cunosc de multa vreme - rad pe infundate pe seama modului evident in care barbatul in varsta de 57 de ani pare sa se bucure de "transformarea" sa din ultimul an si jumatate "in omul de stat al Wall Street-ului", cel mai important consigliere al industriei si membru de prim rang al oligarhiei financiare a tarii, pentru cei mai multi nu exista decat admiratie pentru puterea uriasa a BlackRock.
In decembrie, cand a finalizat achizitia Barclays Global Investors pentru 13,5 miliarde dolari, BlackRock, compania pe care Fink a infiintat-o acum 22 de ani, a devenit in mod oficial cea mai mare firma de management financiar din lume. Un colos global, cu active in valoare de 3,3 trilioane dolari sub directa administrare si alte activitati in valoare de 9 trilioane pe care le supervizeaza, BlackRock administreaza 1.000 de miliarde din fondurile de pensii care deservesc milioane de americani si supervizeaza investitiile a zeci de institutii din toata lumea: de la guverne locale si statale pana la fonduri de burse universitare, de la companii din clasamentul Fortune 500 pana la fonduri suverane ale unor state precum Abu Dhabi ori Singapore, printre altele.
Intinderea BlackRock pe pietele mondiale nu este totusi singura sursa de putere si influenta a companiei in zilele acestea. Ca Fink a reusit sa incheie afacerea Barclays la scurt timp dupa colapsul financiar din 2008 este, in sine, impresionant, dar a reusit mult mai mult decat sa supravietuiasca neatins dintre ruine. -Intr-adevar, nu exista nici un om, nici o firma de pe Wall Street care sa fi castigat mai mult respect si statut ca urmare a crizei economice decat Fink si BlackRock.
In culmea dezastrului, cand economia americana era pe marginea prapastiei, Fink a fost cel catre care s-au indreptat pentru ajutor si sfaturi cei mai importanti CEO de pe Wall Street - inclusiv Jamie Dimon de la J.P. Morgan Chase, John Mack de la Morgan Stanley si Robert Willumstad de la A.I.G. La fel au facut si Trezoreria Americana si Banca Rezervelor Federale a statului New York, ai caror oficiali de top i-au cerut lui Fink atat sfaturi asupra pietelor financiare, cat si asistenta in privinta finantarii vanzarii Bear Sterns catre J.P. Morgan pentru 30 de miliarde, a ajutorului de stat pentru salvarea (bailout) A.I.G., a salvarii Citigroup pentru 45 miliarde sau a celor doua foduri de investitii imobiliare Fannie Mae si Freddie Mac, care deocamdata se ridica la 112 miliarde, fiind insa in crestere. Astazi, printr-o gama de contracte guvernamentale, BlackRock a devenit, in fapt, principalul lider al efortului guvernamental de salvare a Wall Street-ului.
Compania supervizeaza activele toxice in valoare de 130 miliarde pe care guvernul le-a preluat pentru a salva A.I.G. si pentru a aranja vanzarea Bear Stearns; BlackRock monitorizeaza bilantul contabil al Fannie Mae si Freddie Mac - care, impreuna, valoreaza cam 5 trilioane - si ofera zilnic evaluari de risc pentru New York Fed in privinta instrumentelor financiare ipotecare, in valoare de 1,2 trilioane, pe care banca centrala le-a cumparat pentru a revigora piata imobiliara a tarii. Larry Fink a ajuns "osia in jurul careia se invarteste roata capitalismului american".
Integral in Romania Libera
http://www.banknews.ro/stire/38843_cine_este_omul_care_conduce_economia_lumii.html