Ideea de a crea un fond de investitii constituit din participatiile detinute de stat la diverse companii trebuie studiata cu atentie, deoarece o astfel de masura va lovi cash-flow-ul statului, a declarat vineri economistul Daniel Daianu.
In prezent, participatiile detinute la stat alimenteaza bugetul statului prin dividende.
"Ideea unui astfel de fond ar avea poate sens doar daca administrarea participatiilor ar fi mult mai buna decat cea realizata in forma actuala", a afirmat Daianu, la o conferinta pe tema Strategia Europa 2020.
El a avertizat, insa, ca acest fond va ramane in sfera publica, astfel ca imprumuturile pe care le-ar contracta ar intra la datoria publica.
Ideea unui astfel de fond a fost vehiculata incepand de luna trecuta in Romania, premierul Emil Boc anuntand in 9 martie crearea unui fond public de investitii alimentat din participatiile minoritare ale statului la companii si din alte surse. Banii ar urma sa fie utilizati pentru finantarea proiectelor mari de investitii.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a venit ulterior cu detalii suplimentare, precizand ca fondul de investitii al statului urmareste atragerea de capital privat si ar putea fi operational in cateva saptamani sau luni.
"Acest fond de investitii va fi off-budget, deci in afara bugetului. Gandim posibilitatea de alimentare a acestui fond cu participatii minoritare la companiile energetice, din participatiile minoritare pe care le mai detine AVAS-ul. (...) Ideea este ca acest fond sa atraga si capitalul privat (...). El se poate sindicaliza cu tot felul de fonduri de investitii din afara. (...) Ar putea fi functional in cateva saptamani sau cateva luni. Este deja pus pe hartie", a declarat Videanu, in 11 martie.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/38551_daianu_crearea_unui_fond_national_de_investitii_ar_lovi_in_cash-flow-ul_statului.html