Cand Protectia Consumatorului nu ii poate ajuta sa-si rezolve conflictele cu bancile, romanii ajung la mediator sau la avocat. Doua cai care presupun anumite costuri, insa sansele de solutionare a problemelor sunt mai mari. In timp ce aproape jumatate dintre cererile de mediere au venit de la persoane carora bancile le-au refuzat reesalonarea datoriilor, avocatii spun ca cele mai multe dosare aflate pe rolul instantelor se refera la modificarea abuziva de catre banca a dobanzilor la credite.
50% rata de succes in cazul medierii
Ce poate face in acest caz un mediator, de exemplu, si cat de mari sunt sansele ca o persoana sa aiba castig de cauza? Romanii mai merg la mediator si atunci cand ajung in baza de date a Biroului de Credit fara sa fie anuntati, si nu pentru sume mari, dar si cand bancile omit sa le scada dobanzile variabile la credite, a declarat pentru Gandul Tudor Tatu, presedintele Uniunii Mediatorilor Bancari (UMB). Sunt si situatii, mai rare dar destul de complicate, cand oamenii se trezesc cu cardurile blocate in bancomat, ATM-ul nu le elibereaza numerar sau pur si simplu raman fara bani pe card in urma unor tranzactii debitate de mai multe ori.
"Tinand cont de solicitarile de mediere pe care le-am avut, jumatate s-au solutionat pozitiv, iar alte 20% negativ", spune Tatu. In 30% din cazuri, insa, partile nu au putut ajunge la nicio solutie, iar medierea s-a intrerupt. De vina au fost bancile, care nu au vrut sa negocieze datoriile, un alt motiv fiind refuzul de a anula masurile luate anterior. Tarifele in acest caz sunt cuprinse intre 100 si 300 de lei, suma perceputa de la fiecare dintre parti.
Integral in Gandul
http://www.banknews.ro/stire/38461_cat_costa_sa_scapi_de_problemele_din_contractele_de_credit.html