BankNews.ro - The Business Republic

Basescu: Sunt prea multe institutii care evita utilizarea sistemului de licitatii electronice
Actualitate | Data Publicarii: 12-04-2010

Presedintele Traian Basescu a lansat un avertisment institutiilor publice din Romania sa utilizeze la maximum sistemul de licitatii electronic, subliniind ca va urmari cu mare atentie cresterea volumului de tranzactii de acest fel.

"La inceputul anului 2009, 800 de institutii erau conectate la acest sistem pentru ca in octombrie 2009, numarul acestora sa fie de peste 11.500. De asemenea, numarul de licitatii in sistemul electronic de achizitii publice a crescut de la sub 2% la peste 12% in prezent. Aici doresc sa fac o mentiune. Institutiile publice parca se feresc de sistemul de licitatii electronic. Imi permit nu numai o recomandare facuta public catre institutiile publice din Romania sa utilizeze la maximum sistemul de licitatii electronice, deci nu este numai un apel, dar rog sa o ia ca pe un avertisment. Sunt prea multe institutii care evita utilizarea sistemului de licitatii electronice", a declarat seful statului luni, prezent la deschiderea "Romanian eGovernment Forum".

"Voi urmari cu foarte mare atentia cresterea volumului de licitatii electronice, in care oamenii se intalnesc mai putin", a completat Traian Basescu.

Presedintele a aratat ca dezvoltarea societatii informationale in Romania poate contribui la relansarea economiei, producerea pe scara larga a sistemelor de plati electronice putand reduce economia subterana. "Pentru Romania, beneficiul acestor sisteme este estimat la reducerea cu 10 pana la 15% a economiei subterane, echivalentul a catorva miliarde de euro anual", a spus Basescu.

"Este nevoie de un progres real cat mai repede cu putinta in implementarea e-Gouvernment pentru ca sistemul de guvernare electronica creste gradul de transparenta in functionare si furnizarea de informatii, permite accesul egal si nediscriminatoriu la informatii si servicii publice si eficientizeaza utilizarea fondurilor publice", a  mai spus presedintele. Basescu a mai precizat ca un sistem eficient de comunicare intre cetateni si autoritatile publice poate imbunatati actul de guvernare pentru ca oamenii pot avea o reactie rapida si vizibila la demersurile Guvernului.

In plus, a aratat Basescu, pe termen mediu si lung se va obtine o reducere a cheltuielilor publice in urma eliminarii procedurilor birocratice si simplificarii metodologiei de lucru. "Beneficiile acestui fel de guvernare, a guvernarii electronice vizeaza toti actorii economici si sociali din Romania: companiile isi pot plati facturile fara pierdere de timp si energie, cetatenii se informeaza mai usor, autoritatile pot face achizitiile publice mult mai transparent sau pot organiza recensaminte mai rapid si mai ieftin", a mai aratat seful statului.

"In urma adoptarii legii responsabilitatii fiscale pe care o voi promulga zilele acestea, va fi nevoie ca toate sistemele electronice aflate la dispozitia ordonatorilor de credite sa fie interoperabile si sa permita planificarea, monitorizarea si raportarea veniturilor si cheltuielilor in timp real. Pentru perioada urmatoare este nevoie ca efortul Romaniei sa se axeze pe dezvoltarea sistemului electronic national si a platformei e-Romania prin integrarea de noi servicii electronice in paralele cu cresterea gradului de acces al populatiei la serviciile publice informatizare. Extinderea accesului la infrastructura pe banda larga ca premisa esentiala la trecerea la societatea informationala astfel incat gradul de penetrarea a serviciilor de comunicatii electronice la nivelul populatiei sa atinga 55% pana in 2012", a mai explicat presedintele Traian Basescu.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/38196_basescu_sunt_prea_multe_institutii_care_evita_utilizarea_sistemului_de_licitatii_electronice.html