Consumul intern nu si-a revenit nici in luna februarie, in timp ce castigul salarial mediu net a scazut cu 15 lei. In plus, somajul real este mai mare decat cel inregistrat. Romanul se afla inca in plina recesiune: consuma temperat si castiga mai putin, arata statisticile. Analistii spun ca guvernantii trebuie sa transmita semnale de incredere.
Vanzarile in comertul cu amanuntul au scazut in a doua luna a acestui an cu 8,1% fata de februarie 2009, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Dar comparativ cu ianuarie 2010, consumul a urcat cu 2,9%. In functie insa de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cifra de afaceri in comert a scazut in luna februarie fata de luna anterioara cu 0,4%. Dincolo de aceste cifre se afla faptul ca romanii, marcati de incertitudinea castigurilor viitoare, consuma putin.
Datele INS arata ca decalajul intre consumul din acest an si cel anterior incepe, usor-usor, sa se reduca, spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
"Este o performanta relativ buna in luna februarie, fiindca ne raportam la niste cifre de consum foarte bune in aceeasi luna din 2009", arata Anghel. Cu toate acestea, economistul subliniaza ca explozia de consum din 2008 nu se va mai produce curand. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in repetate randuri ca revenirea economiei se bazeaza pe consum, insa doar daca acesta este sustinut de productivitate.
Daca cifrele privind vanzarile din comert sunt puse in legatura cu cele privind castigul salarial, lucrurile incep sa aiba logica sefului bancii centrale. In conditiile in care romanii au castigat in medie, in februarie, cu 15 lei mai putin decat in prima luna a anului, consumul nu a putut sa creasca. Potrivit datelor INS, castigul salarial mediu net a fost de 1.411 lei in a doua luna a anului, in scadere cu 1,1% fata de ianuarie. Institutul pune aceasta evolutie pe seama acordarii unor premii ocazionale in prima luna a acestui an, dar si pe aceea a unor nerealizari de productie sau dificultati financiare.
Integral in Adevarul