Firmele si angajatii romani platesc cel mai mare numar de taxe si impozite din UE si petrec peste 200 de ore pe an la ghiseu. Productivitatea romanilor este cel mai taxata din blocul comunitar. Cu toate acestea, sistemele de protectie sociala inregistreaza un deficit cronic.
Firmele si angajatii romani platesc 113 taxe si impozite pe an, cel mai mult din UE, in 202 ore, arata un raport al PricewaterhouseCoopers si al Bancii Mondiale. Ceea ce inseamna ca un contribuabil trebuie sa stea la ghiseu, non-stop, aproape noua zile pe an pana isi achita toate darile. Din totalul taxelor si impozitelor, cele pe munca sunt in proportie covarsitoare.
Expertii fiscali spun ca sistemul trebuie reformat, sau risca sa intre in colaps. "Cand ai patru milioane de contribuabili care sustin 20 de milioane de beneficiari, suprataxarea muncii este prima greseala pe care o fac autoritatile", spune avocatul Gabriel Biris.
La randul sau, expertul fiscal Emilian Duca arata ca cele mai impovaratoare sunt contributiile de asigurari sociale. "Cand statul a majorat cotele de contributii - ultima oara in ianuarie 2009 - toata lumea a inceput, din nou, sa fuga de plata acestora. Astfel, asigurarile sociale de stat inregistreaza un deficit cronic", explica Duca. Acesta precizeaza ca in aceeasi situatie se afla si asigurarile sociale de sanatate, dar si cele pentru somaj. Finantarea acestor sisteme de protectie sociala se face din fondurile colectate prin plata contributiilor de catre salariati si angajatori.
"Nivelul contributiilor sociale este cauza principala a supraimpozitarii muncii, ceea ce a determinat fuga masei impozabile in economia subterana", precizeaza Duca.
Integral in Adevarul
http://www.banknews.ro/stire/38065_statul_suprataxeaza_munca_pentru_protectie_sociala.html