Blocarea conturilor s-ar putea realiza fara somatie, prevede proiectul de modificare a Codului de Procedura Fiscala. Noul proiect de modificare a Codului de Procedura Fiscala propune o serie de modificari, dar si completari ale Ordonantei Guvernului nr. 92 din 2003, scopurile fiind, in opinia initiatorilor, eficientizarea colectarii veniturilor bugetare si reducerea evaziunii fiscale.
O modificare importanta apare la articolul referitor la executarea silita a sumelor ce se cuvin debitorilor. Daca in actualul Cod de Procedura se mentioneaza ca "poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau juridice se infiinteaza de catre organul de executare printr-o adresa care va fi trimisa prin scrisoare recomandata, cu dovada de primire, tertului poprit, impreuna cu o copie certificata de pe titlul executoriu", prin noile modificari propuse "poprirea se va putea face fara somatie, printr-o adresa care va fi comunicata tertului poprit". Senatorul-jurist Iulian Urban considera insa ca poprirea fara somatie este o procedura ce poate fi catalogata drept abuziva si fara sanse de a fi aprobata.
"Codul de Procedura Fiscala este o lege care se aplica subsecvent Codului de Procedura Civila. A existat in urma cu ceva timp practica prin care bancile puteau trece la executarea silita a unui debitor fara a apela la instanta. Curtea Constitutionala insa a decis ca o astfel de procedura este abuziva, neconstitutionala. Orice executare silita trebuie sa treaca prin filtrul unui judecator, altfel pot aparea abuzuri. Debitorul trebuie instiintat cu privire la pretentiile care exista, la suma datorata, trebuie sa primeasca o scrisoare recomandata. Exista solutii aplicabile in astfel de cazuri fara a afecta afacerile celui in cauza", a declarat Iulian Urban.
Integral in Romania Libera