Cei mai bucurosi de ieftinirea euro sunt, fara doar si poate, cei care au de rambursat credite in euro, dupa ce deprecierea cursului de schimb i-a adus pe multi in imposibilitatea de a-si mai achita ratele.
1 Daca in urma cu numai trei luni un roman trebuia sa scoata din buzunar 1.700 de lei pentru a achita o rata de 400 de euro, acum el trebuie sa plateasca cu peste 70 de lei mai putin. Leul slab si somajul in crestere a determinat o crestere spectaculoasa a numarului de restantieri in ultimul an. Aproape 700.000 de romani inregistreaza intarzieri la plata ratelor, a caror valoare a ajuns la 9,24 miliarde de lei (2,25 miliarde de euro) la finele lunii februarie. Iar aproape jumatate dintre acestea sunt la imprumuturile in valuta. Numai in primele doua luni ale anului, restantele in euro, dolari sau franci elvetieni au crescut cu peste 30%, pana la echivalentul a 1,068 miliarde de euro.
2 Si chiriasii se pot bucura de intarirea leului in raport cu moneda unica, avand in vedere ca cele mai multe chirii sunt stabilite in euro. O chirie lunara de 300 de euro va cantari acum in bugetul romanului cu 43 de lei mai putin comparativ cu acum sase luni.
3 Ieftinirea euro va permite, totodata, romanilor sa vorbeasca la telefon pe aceiasi bani sau sa plateasca mai putin. Reducerea de pret se va vedea in toate facturile calculate in functie de moneda unica, cum ar fi cele emise de operatorii de telefonie.
4 Si vacantele in strainatate vor deveni mai ieftine. De la biletul de avion pana la cazarea la hotel si masa la restaurant. De altfel, tot ce doriti sa platiti in euro, fie in tara sau in strainatate, va fi mai ieftin raportat la veniturile obtinute in lei.
Integral in Adevarul