Posta Romana ar putea percepe, din 2007, un comision mai mic decat cel prevazut de lege, de 1,3%, datorita scaderii costurilor unor servicii utilizate de Posta, a declarat, vineri, pentru NewsIn, presedintele Postei Romane, Dan Toader. "Teoretic, nimic nu m-ar face sa scad acest procent", a declarat Toader. El a afirmat ca valoarea procentului ar putea fi mai mic de 1,3%, pentru ca Posta Romana a eficientizat, in ultima perioada, costul operatiunilor pentru care este platit comisionul.
Presedintele CNPR a spus ca 0,2% din cuantumul comisionului acopera cheltuielile pentru ridicarea de numerar din conturile Postei deschise la diverse banci. "Am eficientizat foarte mult, in ultima perioada partea de transport valori si de ridicare de numerar", a adaugat Toader. Potrivit directorului CNPR, suma ridicata lunar de Posta Romana de la ghiseul bancilor este de 500 de milioane de euro
Valoarea comisionului perceput de Posta Romana pentru distribuirea pensiilor trebuie sa acopere totodata si distributia prin factorii postali. Toader a explicat ca distribuirea in mediul rural este nerentabila, din cauza accesului accesului dificil al factorilor postali la beneficiari si a valorii mici a pensiilor.
Seful CNPR a adaugat ca, Posta Romana distribuie, lunar, pensii si ajutoare sociale pentru aproximativ opt milioane de persoane care primesc bani din bugetul asigurarilor sociale de stat. In ceea ce priveste pensiile, Toader a apreciat ca peste 90% din valoarea lor este distribuita de Posta Romana.
In prezent, comisionul perceput de Posta Romana pentru plata pensiilor este de 1,35% din valoarea pensiei, suma suportata de la bugetul asigurarilor sociale.
Comisionul pentru distribuirea pensiei la domiciliu prin posta va fi, de la 1 ianuarie, de cel mult 1,3% din valoarea sumei virate, iar cel pentru plata prin banci de 0,15 din suma, iar valoarea lui va fi suportata din bugetul asigurarilor sociale, arata un proiect de ordonanta de urgenta al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF).
Pensia se va plati optional prin mandat postal, cont curent sau cont de card, in conditiile negociate de Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) cu Posta Romana sau cu bancile, iar casele teritoriale de pensii vor trimite, lunar, prin posta, la domiciliul beneficiarilor, taloanele de plata, indiferent de modalitatea in care acestea au fost achitate, potrivit modificarilor propuse la legea sistemul public de pensii de catre Ministerul Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale (MMSSF). Costul acestor operatiuni, atat achitarea pensiilor cat si trimiterea taloanelor de plata la domiciliu, va fi suportat de la bugetul asigurarilor sociale.
Casa Nationala de Pensii (CNPAS), a anuntat, la inceputul lunii august, ca plata pensiilor prin Banc Post se va sista in luna septembrie si va continua prin CEC si Posta Romana, dar noi conturi nu vor mai fi deschise la cele doua banci. Casa Nationala de Pensii a reziliat conventiile cu Banc Post si cu CEC pentru plata pensiilor in conturi noi deschise la cele doua institutii bancare.
La Banc Post, vor fi acceptate insa deschideri de conturi pentru plata pensiilor pentru romanii care au domiciliul pe teritoriul altui stat.
Sursa: NewsIn