BankNews.ro - The Business Republic

Radu Ghetea: Lipseste apetitul de a credita firmele
Finante-Banci | Data Publicarii: 17-03-2010

Orice solicitare trece prin zeci de filtre, iar un simplu litigiu cu un furnizor poate fi motiv de respingere, spune intr-un interviu pentru "Financiarul"  presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor. Dobanzile pentru lei vor scadea in 2010 atat la credite - circa 10%, cat si la depozite - aproximativ 6%. Creditele in euro s-ar putea scumpi in scurt timp.

"Financiarul": In 2009, marele castig al CEC Bank a fost atragerea depozitelor de la populatie, dar si de la persoane juridice, per total avansul depozitelor fiind de 22%. A fost un an de criza, resursele s-au diminuat, dobanzile la depozite au scazut. Mai sunt bani de atras?

Radu Gratian Ghetea: Vor exista miscari de la o banca la alta - pe care trebuie sa le privim cu detasare, pentru ca acestea sunt normale. Oamenii vor o dobanda mai buna, vad produse mai bune in alta parte. Am observat in perioada de criza aparitia a doua fenomene: pe de o parte sunt situatii in care oamenii apeleaza la rezerve. Acest lucru apare ca urmare a deteriorarii fluxului de numerar, se pierde din salarii, din bonusuri, din venituri in general, apare somajul, apar niste erodari ale economiilor. Pe de alta parte insa, oamenii nu mai consuma cu aceeasi viteza si apar economiile. Se pare ca, una peste alta, in 2009 au existat economii, au fost mai multi bani stransi decat cei consumati.

Am putea concluziona ca acest fenomen se va manifesta si in 2010, poate ca se vor dezgheta un pic intentiile oamenilor pentru consum, pentru investitii si atunci va aparea o lipsa de lichiditate. In prezent, exista lichiditate in sistem, dar exista in continuare apetit pentru economisire, cel putin la noi la CEC Bank. Ceea ce lipseste este apetitul pentru credite.

Vreti sa spuneti ca nu bancile sunt cele care nu acorda credite, ci oamenii sunt cei care nu le mai solicita? Sau cererea si oferta sunt la fel de anemice?

Se vorbeste prea mult despre lipsa apetitului bancilor pentru acordarea de credite. Am putea vorbi despre acest lucru daca ne referim la afacerile corporatiilor, la afacerile clientilor persoane juridice. Intr-adevar, te uiti cu mai multa atentie cum evolueaza pietele, in ce domeniu activeaza societatea respectiva, daca acesta este de viitor, daca mai exista vanzari, daca mai exista piata de desfacere.

Privesti in perspectiva, te uiti ce datorii mai are acea companie. Intr-adevar, mi-as permite sa spun ca noi, bancile comerciale, am devenit mai pretentioase atunci cand ne uitam la o persoana juridica si vrem sa-i dam credit. In ceea ce priveste persoanele fizice, pot sa spun ca lucrurile nu stau deloc asa, cel putin la banca la care lucrez. Noi nu am inasprit conditiile de creditare la persoanele fizice. Cu toate acestea, oamenii nu mai vin la banca sa ia credit. As vrea sa notati ca lipsa aceasta de cerere nu se datoreaza, cel putin la persoanele fizice, unei reticente a bancilor sau unei cresteri a gradului de strictete din partea acestora. Nu, normele noastre sunt nemodificate din 2008 cand au fost ultimele discutii cu BNR.

Atunci cand noi ziceam relaxati-ne, relaxati-ne. Este adevarat ca nici nu le-am mai relaxat, dar nici nu le-am mai inasprit. Aud mereu: bancile sunt reticente, nu mai vor sa primeasca clienti, nu vor sa mai dea credite si au introdus niste restrictii su-plimentare. Nimic mai gresit: bancile au ieftinit creditarea, dobanzile au sca-zut si la lei si la valuta. Tineti minte ca lumea se batea pe credite in franci elve-tieni, cu dobanda de 3% plus marja? Acum vorbim de un EURIBOR de 0,6%-0,7% plus o marja de 4 la "Prima casa" si hai sa fim seriosi ca nu e imbulzeala.

La persoanele juridice, da, respingem mai multi clienti si asta deoarece clasa lor de performanta financiara a scazut, pentru ca au din ce in ce mai multe datorii, pentru ca insolventele pandesc din toate partile si atunci  avem o atitudine mai stricta in a analiza o astfel de solicitare. Exista lucruri pe care inainte le treceam mai usor cu vederea. Acum insa nu mai suntem dispusi sa trecem cu vederea faptul ca o persoana juridica are un litigiu cu un furnizor.

Integral in Financiarul

http://www.banknews.ro/stire/37555_radu_ghetea_lipseste_apetitul_de_a_credita_firmele.html