BankNews.ro - The Business Republic

Cat de sigure sunt bancile grecesti
Finante-Banci | Data Publicarii: 22-02-2010

Dupa ce la inceputul anului 2009 oficialii bancari din Grecia se temeau pentru creditele date in Romania, anul acesta a venit randul romanilor sa se intrebe daca e bine sa-si tina economiile in banci cu capital grecesc.

"In Romania nu avem banci grecesti. Avem banci romanesti cu capital grecesc. Ele fac parte din sistemul bancar romanesc, sunt supravegheate clipa de clipa de catre BNR, sunt solide, credibile si nu sunt in nici un fel atinse de problemele crizei din Grecia", a trebuit sa explice consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, citat de HotNews.

Declaratia a venit ca replica la recomandarile presedintelui Senatului, Mircea Geoana, catre cumnatul sau Ionut Costea, presedintele Eximbank. "Recomandarea mea ar fi catre el, pana la urma e viata lui, sa-si gaseasca o banca - sunt destule in Romania, dar nu una greceasca deocamdata - si sa-si vada de cariera si de viata lui", spusese Geoana la Antena 3.

Umbrela FMI

Agentiile de rating au redus pe parcursul anului trecut calificativele acordate bancilor grecesti, pe motiv ca guvernul are o capacitate mai redusa de a le sustine in caz de nevoie. Pe de alta parte, prezenta acestor banci in Romania a fost tratata ca un argument favorabil dupa incheierea acordului cu Fondul Monetar International. Practic, toate bancile mari din Romania, care s-au angajat ca isi vor mentine expunerile din Romania, au avut acces la resurse masive de lichiditate, pe care le-au plasat in principal in titluri de stat bine remunerate. Astfel, soliditatea bancilor prezente in Romania depinde in principal de economia locala si de performanta fiscala a statului roman. Potrivit lui Frederic Oudea, presedintele grupului francez Societe Generale, situatia bancilor din Grecia nu va avea un impact semnificativ in Romania. "Nu exista probleme particulare in Romania. Ramanem foarte vigilenti, dar nu vedem un impact semnificativ", a spus Oudea.

Cum ne ferim de riscuri

Exista cateva reguli simple de prudenta pentru toti detinatorii de economii bancare. Cea mai importanta este sa incerce sa constituie depozite in limita sumei garantate la mai multe banci. Plafonul de garantare este de 20 de mii euro pentru persoane juridice si 50 de mii euro pentru persoane fizice, niveluri care - potrivit directivelor europene - vor fi dublate in cursul acestui an. De asemenea, sunt de preferat bancile care afiseaza indicatori de solvabilitate ridicati, de peste 10%, sau sucursale straine care au plafoane de garantare mai ridicate decat nivelul minim obligatoriu.

Integral in Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/36930_cat_de_sigure_sunt_bancile_grecesti.html