BankNews.ro - The Business Republic

Romanii au dat un milion de euro pe lingouri de aur
Afaceri | Data Publicarii: 15-02-2010

Peste 32 de kilograme de aur sub forma de lingouri si 500 de monede au fost vandute in mai putin de trei luni de Piraeus Bank, singura banca ce ofera acest serviciu. Cei mai multi cumparatori ai metalului pretios sunt manageri de companii, avocati sau finantisti. Peste 80% din ei au ales sa ia aurul "acasa".

In perioade tulburi, cand toate activele se depreciaza, aurul, ca mijloc de refugiu, castiga tot mai mult teren. Investitorii nu mai au incredere in bunurile intangibile si vor sa detina aur in forma fizica.

Astazi, pe pietele occidentale cererea pentru metalul pretios este atat de mare, incat o companie nemteasca a inceput sa instaleze in Austria, Elvetia si Germania aparate speciale, sub forma unor bancomate, care elibereaza discuri, monede sau lingouri de aur.

La noi, o singura banca, Piraeus Bank, vinde din octombrie aur sub forma de monede - lire englezesti British Sovereign - sau lingouri, cu greutatea variind de la cinci grame la un kilogram. Astfel, in mai putin de trei luni, romanii au cumparat 32 de kilograme de aur sub forma de lingouri si 500 de monede, in valoare totala de un milion de euro. "Contextul economic dificil pe care l-a traversat Romania in ultimul an a generat un interes sporit fata de achizitiile de aur", a declarat Alina Piciorea, sefa departamentului de vanzari corporate si retail din Trezoreria bancii.

Cu aurul in buzunar

Piciorea a adaugat ca majoritatea clientilor provin din mediul urban, sunt manageri de companii, avocati, ingineri sau finantisti. Peste trei sferturi dintre cumparatori au optat pentru pastrarea aurului in facilitati proprii, chiar daca Piraeus Bank ofera serviciul de custodie.

In acest caz, este permisa revanzarea metalului catre banca. "Cei care au optat pentru serviciul de custodie nu au solicitat pana acum revanzarea acestuia, urmarind evolutia pretului intr-un interval de timp mai indelungat", a mai spus Piciorea.

Vanzarea aurului se face in majoritatea sucursalelor bancii, dar ridicarea efectiva a acestuia se realizeaza deocamdata doar in 30 de unitati. Pretul fluctueaza in functie de cotatiile pe pietele internationale si include cheltuieli de prelucrare, transport si asigurare. De exemplu, banca vindea vineri lingourile la un pret de 124 de lei pe gram.

Integral in Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/36731_romanii_au_dat_un_milion_de_euro_pe_lingouri_de_aur.html