Romanul mediu a cheltuit aproximativ 40% din venit pentru alimente si bauturi non-alcoolice in 2009, potrivit ultimelor statistici disponibile. Money.ro a calculat cat ne costa in medie sa mancam "ca la carte", urmand intocmai sfaturile nutritionistilor. Verdictul? Ar trebui sa cheltuim peste 600 de lei pe luna, ca sa mancam sanatos. "Pretul" platit pentru alimentatie sanatoasa depaseste salariul minim pe economie. Atentie! Doar daca mancam acasa si cumparam alimentele din magazine care practica preturi mici.
Alimentatia noastra cea de toate zilele, "incorsetata" de rigorile nutritionistilor si "compromisa" de buget.
Nutritionistii recomanda pentru micul dejun una din urmatoarele variante, explicitate mai jos. Potrivit calculelor Money.ro, micul dejun ajunge la aproximativ 5 lei.
I. Un bol de fulgi de cereale (circa 150 de grame) si un iaurt.
II. O cana de lapte cu cereale.
III. Nuci, alune, stafide, curmale, smochine cu iaurt cu cereale.
IV. Branza proaspata, paine integrala, legume.
Masa de pranz ajunge la circa 10 lei.
Ciorba/supa, carne slaba (80 de grame) si o portie de legume, sau salata de legume si orez, ori peste cu legume.
Cina te costa aproximativ 9 lei.
Carne slaba sau peste (80 de grame) cu legume, ori un iaurt slab (200 de grame) cu un fruct, sau un bol de fructe (200 de grame), sau o salata de legume, sau paste cu legume.
Gustari intre mese: fructe proaspete sau/si fructe uscate, ori seminte.
Care este necesarul zilnic de proteine, glucide si lipide?
Glucidele sunt principala sursa de energie a organsimului. Glucidele "bune" sau complexe au absorbtie lenta si se gasesc in cereale integrale, fructe, lapte, dar si de legume cu amidon, precum cartofi, mazare, porumb. Glucidele "rele" se gasesc in dulciurile hiperconcentrate. Au asorbtie rapida si nu au valoare nutritiva, sunt calorii "goale" care se vad doar in surpulus de kilograme acumulat. Circa 45% pana la 65% din totalul caloric zilnic trebuie acoperit cu glucide "bune".
Proteinele trebuie sa acopere de la 10 pana la 35% din totalul de calorii pe care le consumam zilnic. Nutritionistii recomanda consumul de peste, de carne de pasare, lactate, seminte, alune si produse din soiapentru un aport de proteine de buna calitate, cu valoare biologica mare.
Grasimile trebuie sa acopere pana la 35% din necesarul zilnic de calorii. Uleiul de dovleac, uleiul de soia (cu valoare biologica mare), alunele, semintele, maslinele, uleiul de masline, si de arahidele sunt surse de grasimi "bune".
Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Grasimile bune trebuie sa acopere intre 20-35% din valoarea calorica a dietei unui om sanatos, cu urmatoarele observatii: doar 20% din necesarul caloric zilnic al unui sedentar, al unui varstnic, al unui obez, in timp ce pentru copii, adolescenti, adulti activi, cu consum energetic mare-se recomanda ca grasimile sa acopere 35% din aportul energetic total (caloriile pe care le consumam zilnic).
Integral in Money.ro
http://www.banknews.ro/stire/36729_cea_mai_ieftina_masa_sanatoasa_depaseste_lunar_salariul_minim_pe_economie.html