Ai investi intr-o actiune daca ai castiga dublu sau ai pierde tot? Obisnuiesti sa iti planifici atent investitiile sau plasezi banii in functie de instinct? Un test, pus la punct de profesorul Meir Statman de la Universitatea americana Santa Clara, scoate in evidenta patru tipuri de temperament financiar denumite Gardianul, Idealistul, Realistul si Artizanul, care arata cum se diferentiaza un investitor de altul.
Gardienii: disciplina si siguranta. Gardienii pun pe primul loc siguranta financiara si abia apoi dorinta de a deveni bogati. Sunt disciplinati si rabdatori si le face placere sa-si planifice finantele personale. De regula, investesc surplusul de bani in loc sa il cheltuiasca, iar atunci cand investesc se documenteaza temeinic inainte de a plasa banii. Isi administreaza prudent portofoliul si vor prefera plasamentele cu venit fix (depozite bancare, obligatiuni) celor mai riscante, cum sunt actiunile. Prudenta este cea care ii face pe Gardieni sa evite pariuri gen "castig dublu sau nimic" cu 50-50 sanse de reusita.
Idealistii: banii nu sunt o prioritate. Sunt orientati mai degraba catre situatia altora decat spre propria lor bunastare si sunt preocupati cum sa faca lumea din jurul lor mai buna. 60% din Idealisti sunt de acord cu afirmatia "simt compasiune pentru cei cu nevoi". Daca au ceva bani in plus, isi vor ajuta prietenii si sunt mult mai dispusi sa faca donatii caritabile. Lipsa preocuparii pentru chestiunile legate de bani ii face sa rateze obiectivele financiare (presupunand ca si-ar stabili totusi astfel de obiective). Cu toate acestea, lipsa de interes financiar poate deveni, in anumite situatii, un avantaj. Daca ajung sa aiba un portofoliu, nefiind preocupati de el, nu cad in plasa "turmei" cand piata se panicheaza in momente gresite. Din acelasi motiv risca sa piarda, pentru ca, nefiind atenti, nu ies la timp din piata cand chiar ar trebui sa vanda! La fel, pot rata oportunitati pentru o investitie profitabila sau chiar ignora sa faca economii pentru viitor (idealisti fiind, isi imagineaza ca, asa cum ii ajuta ei pe ceilalti, si ceilalti ii vor ajuta pe ei la nevoie).
Rationalii: logica bate tot. Le place sa rezolve tot felul de probleme, se concentreaza pe fapte, sunt interesati de stiinta si urmaresc cu interes ultimele noutati tehnologice. Cand piata face miscari ample sau devine isterica, de regula, raman calmi. Cum au mare incredere in capacitatea lor de analiza, risca totusi sa devina un pic aroganti. Reprezinta grupul care se declara cel mai dispus "sa-si asume mari riscuri cu o parte din bani" si uneori ignora plasamentele mai conservatoare. Statman spune ca la sfarsitul anilor '90 multi Rationali se aratau siguri ca dotcom-urile si sectorul tehnologic nu vor cadea, iar dupa ce balonul s-a spart au suferit pierderi serioase.
Sunt cei mai inclinati spre planificare financiara - deseori aleg strategii complexe, poate prea complexe - si spre propria alegere si administrare a investitiilor. Supraincrederea in propriile capacitati de analiza ii face totusi vulnerabili, pentru ca - reaminteste Statman - piata nu este intotdeauna rationala!
Artizanii: investesc dupa instinct. Deciziile lor financiare se bazeaza pe intuitie. Sunt genul performant, intreprinzator, simt cu placere fiorul investitiilor, cumpara rapid, iar riscul face parte din natura lor. Punctul lor slab este lipsa disciplinei (doar unul din cinci spune ca ii place disciplina) si a planificarii pe termen lung. Pentru ca sunt condusi de instinct, 63% din Artizani simt (cum altfel!) ca pot alege actiuni care aduc profituri peste medie. Reactioneaza des si impulsiv la miscarile pietei si sunt tentati sa supratranzactioneze. Deseori isi asuma riscuri prea mari: 40% din Artizani (cel mai mult dintre toate profilele) ar alege pariul "dublu sau nimic".
Romania Libera