Avantajele PFA sunt multiple: mai putine controale, contabilitate mai simpla, un numar mai mic de taxe si impozite, dar si mai putine drumuri pentru depunerea declaratiilor.
"Am decis sa-mi transfer afacerea de pe SRL pe PFA, din cauza controalelor numeroase si a amenzilor pe care trebuie sa le platim", ne-a spus Elena V., proprietara unui magazin mixt din Capitala.
"In urma tuturor controalele din Romania, incepand cu Garda Financiara, inspectia si protectia muncii, protectia consumatorilor si pana la Sanepid, pompieri, primarie, Autoritatea Vamala - intr-un an de zile suntem incarcati cu mii de amenzi plus impozitul forfetar", afirma indignata femeia de afaceri.
Ea spune ca micii intreprinzatori trebuie sa dea mita pentru a primi o amenda mai mica. "Aceste organe de control iti flutura in fata cateva legi care iti spun ca te incadrezi intre 5 milioane de lei vechi si 200 de milioane de lei vechi. Este normal ca trebuie sa-i dai spaga ca sa-ti puna amenda cea mai mica", adauga ea.
PFA, mai putine obligatii fiscale
Totodata, organizatiile patronilor acuza intetirea controalelor la companii, spre deosebire de PFA, care, spun ei, au viata mult mai usoara. Alaturi de acest avantaj, PFA are o contabilitate simpla, depune mai putine declaratii si plateste mai putine taxe la Fisc.
Astazi, in cadrul campaniei EVZ pentru sustinerea microintreprinderilor care au platit, pana anul trecut, un impozit de 3% pe venit, si sunt puse in situatia sa aleaga in ce forma de organizare isi vor continua activitatea, aflati care sunt obligatiile fiscale ale firmelor si ale PFA, dar si termenele de depunere a declaratiilor la Fisc.
Circa 190.000 de mici intreprinzatori trebuie sa decida in aceasta perioada daca isi vor continua activitatea ca SRL platitoare a cotei unice de 16% pe profit, ca Persoana Fizica Autorizata (PFA), se vor muta intr-un off-shore sau isi vor inchide portile.
Pe langa contabilitatea complicata pe care trebuie sa o tina cu un contabil specializat, societatile comerciale au de depus mai multe declaratii si de platit mai multe taxe la stat.
Impozitul este de 16% pe profit, iar in cazul in care bilantul la final de an este zero sau negativ, compania achita impozitul minim. Daca firma are profit si administratorul vrea sa scoata dividende, plateste un impozit de 16%.
La acestea se adauga contributiile sociale si de sanatate pentru toti angajatii companiei. Incepand din acest an, firmele care fac achizitii sau livrari in tarile UE trebuie sa depuna in fiecare luna declaratii la Fisc.
In schimb, PFA nu plateste impozitul forfetar si nici o taxa pe dividende. Impozitul de 16% se aplica pe venitul impozabil, care rezulta dupa ce se scad cheltuielile deductibile.
Integral in Evenimentul Zilei
http://www.banknews.ro/stire/36503_ce_impozite_plateste_un_pfa_si_ce_taxe_-_o_companie.html