"Eliminarea optiunii impozitului de 3% pe venitul unei microintreprinderi si neintroducerea vreunei alte facilitǎti fiscale pentru aceastǎ categorie de firme va impinge majoritatea acestora in douǎ directii principale: fie spre faliment, fie spre offshore. Reorientǎrile cǎtre statutul de Persoanǎ Fizicǎ Autorizatǎ (PFA)- care nu oferǎ posibilitatea de a avea salariati - sau Intreprindere individualǎ (care oferǎ posibilitatea de a face angajǎri) pot fi de asemenea niste solutii, dar atitudinea mediului de afaceri devine din ce in ce mai deschisǎ cǎtre functionarea sub paravanul unui offshore", a arǎtat Mirela Serban, Managing Partner R & M Audit, companie activa pe piata de contabilitate, consultanta fiscala si audit.
"Panǎ in prezent companiile offshore au fost luate in calcul si asociate public cu precǎdere cu afacerile de mari dimensiuni, ceea ce nu corespundea intocmai realitǎtii, intrucat suficiente IMM au apelat deja la aceastǎ strategie; mǎrirea impozitelor si, respectiv, costurile in scǎdere privind infiintarea si functionarea unui offshore vor conduce insǎ la cresterea numǎrului de companii care vor apela la astfel de alternative fiscale. In orice caz, este greu de presupus cǎ prin <> cotei de impozit a fostelor microintreprinderi statul va obtine mai multe fonduri la buget", a adǎugat Mirela Serban. "In situatia actualǎ, indiferent in ce schemǎ te regǎsesti, plǎtesti impozit: chiar dacǎ in anul 2009 ai fost pe pierdere si ai plǎtit impozitul minim, esti in continuare "fericitul" aceluiasi regim, deci plǎtesti", a conchis Mirela Serban.
Conform Ministerului Finantelor, incepand cu 1 ianuarie 2010, prevederile Titlului IV-"Impozit pe veniturile microintreprinderilor", normele metodologice de aplicare corespunzǎtoare, precum si alte prevederi incidente acestui sistem nu mai produc efecte juridice, astfel incat firmele respective trebuie sǎ treacǎ la impozitul pe profit.
"Pentru cca 45- 50% dintre aceste firme, acest plus pe care trebuie sǎ il plǎteascǎ statului va insemna cel mai probabil falimentul, acestea neavand o marjǎ de profit care sǎ acopere diferenta, intr-un an atat de greu precum cel in curs", a arǎtat Mirela Serban.
Conform estimǎrilor R&M Audit, aproximativ 15 - 20% dintre fostele microintreprinderi se vor transforma in PFA, in special cele care erau folosite exclusiv pentru primirea unor retributii salariale, fǎrǎ a desfǎsura vreo altǎ activitate si deci fǎrǎ a avea angajati, mai ales cǎ devenind PFA-uri nici nu pot avea angajati. "O Persoanǎ Fizicǎ Autorizatǎ plǎteste o singurǎ datǎ impozitul de 16% pe profit, fǎrǎ a mai plǎti si alt impozit pe dividende; comparand cu plǎtile cǎtre stat in sistem de microintreprindere, cand acestea plǎteau 3% impozit pe venit, plus 16% impozit pe dividende, reiese cǎ nici de la aceastǎ categorie statul nu va acumula bani in plus la buget", a precizat Mirela Serban.
Analizele R&M Audit aratǎ cǎ cca 25% dintre fostele microintreprinderi vor incepe sǎ plǎteascǎ noul impozit pe profit, <> la maxim cheltuielile si apeland la o serie de alte <> , fie acestea si legale.
"Restul firmelor vor lua in calcul varianta functionǎrii sub <> unui offshore, avand in vedere costurile din ce in ce mai reduse si variantele de functionare din ce in ce mai simple care apar in acest sens", a arǎtat Mirela Serban. Calculul de rentabilitate pentru infiintarea unei companii offshore, respectiv suma de la care meritǎ a fi infiintatǎ, este diferit de la caz la caz, in functie de tipicul businessului cǎruia i se aplicǎ aceastǎ solutie.
De exemplu, in cazul unei societǎti ale cǎrei activitate si profituri sunt generate exclusiv pe teritoriul Romaniei, un offshore devine in general rentabil de la un profit impozabil de minim 20.000 de Euro. Costurile anuale de intretinere a unui offshore variaza de la aproximativ 1.000- 1.800 Euro pana la cca 3- 4.000 Euro, depinzand de tara in care poate fi infiintat, in functie de tipul de activitate desfasurata, legislatie, acorduri internationale etc. In ceea ce priveste scutirea procentualǎ pe profit, prin utilizarea unei companii offshore, se poate obtine o taxare chiar si de 0-5%, raportat la baza de impozitare/ de impunere.
"Din aceste calcule reiese clar cǎ acest tip de firme devine foarte atractiv: nu numai fostele microintreprinderi vor apela la infiintarea de companii offshore, ci si din ce in ce mai multe alte firme, dat fiind faptul cǎ, din cauza crizei, profitul brut este oricum in general in scǎdere, iar actionarii vor sǎ pǎstreze din acesta o cotǎ cat mai mare sub forma profitului net. Statul roman poate contracara acest fenomen in crestere doar prin introducerea sau mentinerea unor facilitǎti fiscale pentru anumite categorii de firme, pentru mentinerea in anumite conditii a fortei de muncǎ angajate etc", a conchis Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit.
Redactia BankNews.ro
http://www.banknews.ro/stire/36431_fostele_microintreprinderi_-_intre_faliment,_pfa_si_offshore.html