BankNews.ro - The Business Republic

Fitch a imbunatatit perspectiva de rating a Romaniei la stabila
Economie | Data Publicarii: 02-02-2010

Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit, marti, de la 'negativa' la 'stabila' perspectiva de rating a Romaniei si a confirmat totodata ratingul pentru imprumuturi pe termen lung in valuta si in lei la 'BB+', respectiv la 'BBB-', motivand decizia prin conditiile economice mai bune.

Fitch a confirmat, totodata, plafonul de tara al Romaniei si ratingul pentru creditele pe termen scurt in valuta la 'BBB', respectiv 'B'.

"Imbunatatirea conditiilor financiare si economice externe, limitarea peste asteptari a deficitului de cont curent din 2009, dupa riscul generat de perioada electorala, adoptarea bugetului pentru 2010 si estimarile de normalizare a relatiilor cu FMI au temperat presiunile de scadere a ratingului suveran al Romaniei", a spus David Heslam, director la Fitch Sovereign Group.

Aprobarea bugetului controversat pe 2010 si reluarea asteptata a programului de finantare a Romaniei cu Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar international (FMI) au redus in mod semnificativ riscurile fiscale si de finantare externa, precum si riscurile continuarii instabilitatii macroeconomice, se arata in comunicatul Fitch.

Dupa trecerea alegerilor prezidentiale din noiembrie 2009 si dupa formarea unei coalitii guvernamentale, executivul a aprobat pentru bugetul pe 2010 un deficit de 5,9% din PIB, in linie cu angajamentele luate fata de FMI si UE. Aprobarea bugetului si recentele declaratii facute de FMI si UE sugereaza ca urmatoarele transe de imprumut din pachetul de sprijin international, precum si cele intarziate, din noiembrie 2009, vor fi acordate in scurt timp.

Transele ar urma sa insumeze 3,4 miliarde euro in total, din care 1 miliard euro din partea UE.

Cu toate acestea, exista riscuri legate de punerea in practica a politicilor problematice cuprinse in bugetul pe 2010, inclusiv a inghetarii salariilor din sectorul public si a disponibilizarii a circa 100.000 de angajati din sectorul public, in special ca urmare a situatiei fragile a majoritatii parlamentare a coalitiei de guvernare si a istoricului fiscal slab din 2007-2008.

In plus, consolidarea fiscala va trebui sa continue si dupa 2010, pentru a sustine ajustarea externa a economiei si pentru a tempera tendinta de crestere a ponderii datoriei publice. Fitch se asteapta ca datoria publica generala a Romaniei (inclusiv garantiile), sa ajunga la 33% din produsul intern brut (PIB) la sfarsitul lui 2010, comparativ cu 21,8% la sfarsitul anului 2008.

Economia Romaniei a trecut printr-un proces de ajustare semnificativa anul trecut, Fitch estimand ca PIB-ul real a scazut cu 6,9% in 2009, in principal pe fondul scaderii cererii interne.

"In mod incurajator, (scaderea cererii interne, n.r.) a redus si cererea de importuri a tarii si a sustinut o ajustare peste asteptari a deficitului de cont curent", mai scrie agentia de rating.

Fitch estimeaza ca deficitul de cont curent s-a redus anul trecut la 4,5% din PIB de la circa 12% in 2008. De asemenea, prognoza agentiei de evaluare financiara indica un deficit extern de circa 5% atat in 2010, cat si in 2011.

"Rata de rostogolire a datoriilor externe ajunse la scadenta s-a mentinut la un nivel bun (circa 85% in medie), in conditiile in care bancile mama si-au reafirmat angajamentele de mentinere a expunerii pe Romania", mai arata Fitch.

Pe de alta parte, mediul economic si financiar extern, care s-a imbunatatit, a sustinut stabilizarea monedei nationale, care a ajutat astfel la contracararea presiunilor asupra sistemului bancar, in conditiile in care peste 50% din creditul intern este in valuta, mai arata agentia de rating.

"Rezervele internationale erau la finalul lui 2009 cu 4,7 miliarde dolari mai mari decat la sfarsitul anului precedent, de 44,5 miliarde dolari. Majorarea s-a datorat ratelor mari de rostogolire a datoriilor externe, eliberarii a aproximativ 12 miliarde dolari din imprumutul extern al Romaniei de la FMI si alte institutii financiare internationale, precum si virarii a circa 1,4 miliarde dolari din alocarea speciala de Drepturi Speciale de Tragere (DST) de la FMI", sustin analistii agentiei de rating.

Fitch estimeaza nevoia totala de finantare externa a Romaniei in 2010, ce include deficitul extern si datoria externa ajunsa la scadenta, la 58% din rezervele internationale de la finalul lui 2009, in scadere de la 100% din rezervele internationale din 2008.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/36406_fitch_a_imbunatatit_perspectiva_de_rating_a_romaniei_la_stabila.html