BankNews.ro - The Business Republic

Portite legale pentru a scapa de o companie cu datorii
Afaceri | Data Publicarii: 01-02-2010

Afaceristii din Romania pot scapa cu usurinta de plata datoriilor acumulate, profitand de portitele legislative, fara a pati nimic. Intrarea in insolventa si dizolvarea voluntara sunt metodele cele mai des practicate, dar sunt si alte cai de a insela partenerii de afaceri si statul. Creditorii nu-si recupereaza banii, iar vinovatii nu pot fi trasi la raspundere. Specialistii sustin ca persoanele prinse cu asemenea practici nu ar trebui sa mai aiba voie sa faca afaceri. 

Vrei sa faci afaceri fara sa-ti platesti datoriile si sa fii tras la raspundere? Solutii exista si sunt practicate pe scara larga, mai ales acum cand criza economica a impins foarte multe firme spre faliment. Astfel, multi oameni de afaceri profita de faptul ca, speculand portitele legislative, pot fi foarte greu de urmarit de creditori. Metodele cele mai des intalnite in prezent sunt dizolvarea voluntara a unei firme si intrarea in insolventa sau faliment.

Lichidarea voluntara trebuie solicitata la Oficiul National al Registrului Comertului, in urma unei hotarari a conducerii societatii prin care s-a stabilit desfiintarea acesteia, dupa care in doua-trei luni firma respectiva este radiata, la finalul parcurgerii etapelor prevazute de lege. Societatile cu actionar unic, precum si cele in care actionarii cad de comun acord cu desfiintarea firmei nu au nevoie de un lichidator autorizat pentru lichidarea acesteia. Datoriile catre partenerii de afaceri pot disparea daca sunt bine "ascunse" in documente. Prima data, in cursul procedurii de lichidare, se face o inventariere a bunurilor si apoi o lista a creditorilor. Daca insa evidenta acestora nu este tinuta corect, firma poate fi lichidata fara plata datoriilor, care nu reies din actele acesteia.

"Detinerea in mod ilegal a acestei evidente este contraventie, dar daca nu se descopera la timp, firma a disparut", atrage atentia avocatul Gheorghe Piperea.

Afacerile se pot trece pe alte firme, datoriile raman

Intrarea in faliment este o alta metoda favorita a oamenilor de afaceri de a scapa de datorii fara sa le plateasca. "Cel mai simplu este sa ceri insolventa sau chiar falimentul si in cinci luni dispare personalitatea juridica a firmei si dispare si firma", spune avocatul Piperea. In acest caz, metoda este simpla: un om de afaceri acumuleaza datorii pe o anumita firma, dupa aceea transfera tot ce detine pe o alta firma si cere insolventa sau falimentul. Aceasta solicitare o poate face chiar respectivul om de afaceri sau, de regula, pentru a da o aparenta de legalitate, un creditor "prietenos", adica un prieten al patronului. 

Creditorii nu mai au cum sa-si recupereze banii, in timp ce "teparul" isi continua nestingherit activitatea. Un exemplu recent este al actionarului Rodipet, care a transferat activitatea pe o alta firma inainte de intrarea in insolventa. Si aceasta firma a intrat la randul sau in insolventa, dar actionarul a apucat sa-si treaca afacerile pe o alta firma. De altfel, acesta detine peste 60 de firme cu care poate jongla. Practic, legislatia romana ofera in prezent posibilitatea ca un om de afaceri sa utilizeze la infinit aceasta metoda de a scapa de datorii, fara a pati nimic. "Exista posibilitatea, extrem de dificila, de a se face actiuni in justitie impotriva patronului firmelor. De asemenea, se pot constitui liste negre la nivel national cu astfel de societati, respectiv actionari", a precizat Gheorghe Piperea.

"Teparii" cu produse petroliere au modificat Codul Fiscal

Codul Fiscal a suferit la inceputul acestui an o modificare care afecteaza foarte mult firmele aflate in insolventa sau in faliment, deoarece le obliga sa plateasca TVA, chiar daca nu mai fac achizitii. Prevederea a fost introdusa din cauza "tepelor" date anul trecut prin comertul cu produse petroliere, profitand de facilitatea taxarii inverse. "Anul trecut au fost facute foarte multe afaceri cu produse petroliere, de catre firme constituite «ieri», care rulau o gramada de asemenea produse profitand de taxarea inversa. Or, pentru firmele in insolventa taxarea inversa era o facilitate foarte importanta.

Aceasta inseamna ca, cel putin pe TVA, cel care facea operatiunea respectiva avea un avantaj nemaipomenit, vindea cu 19% mai putin. Dupa trei-patru luni, persoana care facea afaceri cu produse petroliere lasa firma sa intre in insolventa, iar dupa cinci-sase luni firma murea, dar el facea o societate intre timp. Garda Financiara s-a sesizat si, din aceasta cauza, incepand cu 1 ianuarie s-a modificat Codul Fiscal si s-a eliminat taxarea inversa pentru firmele in insolventa", a aratat Gheorghe Piperea. Afaceristii cu produse petroliere continuau sa produca pierderi statului chiar dupa intrarea in insolventa. Insa chiar daca prin eliminarea acestei facilitati s-a dorit sa se stopeze afacerile care prejudiciau statul cu sume importante de bani, pe langa "tepari" sunt afectati si agentii economici care vor sa se salveze prin reorganizare judiciara.

Integral in Financiarul

http://www.banknews.ro/stire/36350_portite_legale_pentru_a_scapa_de_o_companie_cu_datorii.html