BankNews.ro - The Business Republic

O noua povara fiscala: CAS pe dividende
Finante-Banci | Data Publicarii: 01-02-2010

Statul a luat la tinta profiturile pe care actionarii firmelor si le impart intre ei si cere o contributie de 31% din aceste venituri la fondurile publice. Confederatiile patronale au descoperit cu stupoare o prevedere din viitoarea Lege a pensiilor, potrivit careia dividendele vor fi considerate surse de venit la buget.

Daca in 2009 ati realizat un anumit profit si, pentru a scapa de impozitele si taxele aferente acestuia in cazul reinvestirii, v-ati propus sa-l impartiti intre actionari (sub forma de dividende), aflati ca nici aceasta formula nu va fereste de o anumita povara fiscala.

Mai precis, potrivit proiectului viitoarei Legi a pensiilor, si dividendele vor fi supuse impozitarii, fiscul urmand sa preleveze din aceasta sursa contributiile de asigurari sociale de stat (CAS), respectiv cele de sanatate, somaj si pensii.

"De data asta, chiar ca ne mutam in Bulgaria"

De regula, patronii de companii mici, dar si liber-profesionistii sau practicantii unor profesii liberale, sunt in acelasi timp patroni, asociati sau actionari, dar si angajati ai firmelor la care lucreaza. Ceea ce inseamna ca, in prezent, ei oricum platesc CAS, in calitatea lor de salariati, iar in viitorul apropiat vor mai plati o data CAS, din dividendele obtinute in urma profiturilor realizate in 2009. Aceasta dubla impozitare i-a pus pe jar pe liderii confederatiilor patronale, care acum pregatesc actiuni "ceva mai radicale" de protest.

Conducerea Consiliului National al IMM isi exprima dezaprobarea ferma fata de stabilirea platii CAS pe dividende si solicita mentinerea dispozitiilor legale actuale in domeniu, fara cresterea fiscalitati.

Stabilirea platii CAS pe dividende in cazul actionarilor/asociatilor si persoanelor autorizate sa desfasoare activitati independente nu poate fi sustinuta de mediul de afaceri, spun liderii patronali. Ei argumenteaza ca dividendele "nu sunt venituri salariale, ci venituri de capital, astfel ca se instituie duble contributii (persoanele respective deja platesc CAS, ca salariati)".

"Cand in Bulgaria a scazut cota unica la 10%, aveam o vaga intentie de a ne muta afacerile acolo, dar am zis ca nu putem lasa asa usor economia romaneasca. Acum, cand este evident ca statul vrea sa ne ia absolut toti banii, in timp ce dincolo de Dunare mediul de afaceri e tot mai prietenos, nu ne mai ramane decat sa ne facem bagajele", ne-a declarat Florin Parvu, vicepresedinte pe probleme financiare al Consiliului IMM.

Avand in vedere ca cea mai mare pensie se ridica la 9.177 de lei (2.200 de euro), potrivit datelor din decembrie ale Casei Nationale de Pensii, liderii patronatelor solicita ca Legea unitara a pensiilor sa asigure o echilibrare a sistemului, cu recalcularea pensiilor speciale, si nu cresterea contributiilor cerute mediului de afaceri.

Actionarul ramane cu jumatate din profit

Indiferent de calea pe care o va lua profitul pe 2009 (impartire ca dividende sau reinvestire), statul va lua 16% sub forma de impozit.

In cazul dividendelor, insa, din banii ramasi se vor retine si CAS (31%), ceea ce inseamna ca, de fapt, actionarul sau asociatul beneficiar al dividendelor va ramane cu aproape jumatate din bani, ca venit net.

Pentru a contracara aplicarea CAS pe dividende, liderii patronatelor iau in calcul masuri specifice de protest, dar si posibile actiuni mai radicale, cum ar fi o greva fiscala sau chiar miscari de strada.

Integral in Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/36347_o_noua_povara_fiscala_cas_pe_dividende.html