Dupa ce ani la rand s-au indatorat pentru absolut orice nevoie, romanii sunt acum reticenti sa calce pragul bancilor. Soldul creditelor de consum a scazut anul trecut cu 5%, iar pentru 2010 este asteptata o mentinere a trendului descendent.
In perioada 2004-2008, creditul de consum cunostea cresteri de peste 50%, stimulat fiind de cererea tot mai mare a populatiei. Romanul se imprumuta pentru orice: vacante, electrocasnice, masini sau achizitii absolut nesemnificative.
Acum, la mai bine de un an de la declansarea crizei in tara noastra, multi romani suporta cu greu ratele in crestere si spun ca nu s-ar mai incumeta prea curand sa ia un credit. "Platesc si acum rate pentru un frigider si un televizor cumparate in urma cu doi ani. Acum cu siguranta nu as mai face astfel de achizitii pe credit, mai ales ca nu stiu ce va urma", spune Carmen Barbu, o bucuresteanca indatorata.
Soldul creditelor de consum contractate de populatie a scazut in 2009 cu aproape 5%, pana la 72,8 miliarde de lei (17,22 miliarde d euro), potrivit ultimelor date publicate de Banca Nationala a Romaniei. Apetitul romanilor pentru consumul pe credit nu va creste insa nici in acest an. Ei vor deveni mult mai selectivi in ceea ce priveste contractarea unui imprumut, spune Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD.
"Avand in vedere posibilitatea unor noi disponibilizari, se nasc reticente in randul populatiei. Creditul de consum va ramane tot pe trend descendent", a spus Bunescu, care a adaugat ca nu vom vedea prea curand cresterile din 2006-2008. Pe de alta parte, nici bancile nu mai sunt atat de ofertante cum erau in urma cu cativa ani. Se gandesc de doua ori inainte de a acorda un credit si se feresc de cei care sunt deja indatorati. O parte din banci au inceput totusi sa trimita clientilor cu un istoric bun oferte de creditare.
Integral in Adevarul