Romania va putea sa-si reduca deficitul bugetar la 3% din PIB pana in 2012, fata de data limita stabilita initial pentru 2011, noul termen fiind mentionat si in scrisoarea de intentie a Romaniei catre FMI, pentru aprobarea transelor 3 si 4 din imprumutul extern, si fiind deja discutat la ECOFIN.
"In scrisoarea de intentie este trecut termenul 2012", a spus joi ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.
Legat de momentul adoptarii euro, Vladescu a precizat ca 2015 este in continuare termenul agreat cu BNR si ramane de vazut daca politicile economice vor fi puse in practica.
Astfel, corectia deficitului bugetar la 3% din produsul intern brut (PIB) pana la finalul lui 2011 era necesara pentru intrarea in anticamera zonei euro (ERM-II) in 2012 si adoptarea efectiva a monedei unice europene in 2015, insa reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, sustine ca modificarea nu reprezinta nici derogare de la criteriile de la Maastricht, nici nu conduce la amanarea momentului adoptarii euro.
"Poti intra in anticamera zonei euro si la jumatatea lui 2012, nu neaparat la inceputul unui an. Si trebuie sa stai minimum doi ani in ERM-II", a spus joi Tanasescu.
El a adaugat ca noul termen este mult mai realist fata de cel stabilit initial, iar corectia deficitului va avea loc gradual.
"Anul 2011 era un termen nerealist. Nu se puteau ajusta cheltuielile sau creste veniturile in mod spectaculos spre o zona realista", a explicat reprezentul Romaniei la FMI.
"Cel mai probabil Romania va trebui anul viitor sa-si reduca deficitul public cu alte doua puncte procentuale, dupa o ajustare de la 7,3% din PIB la 5,9% din PIB in acest an", a adaugat Tanasescu. El sustine ca noul termen nu reprezinta un moment de respiro, ci "aliniere cu consolidarea fiscala in intreaga Europa".
De altfel, toate tarile din Europa vor trebui sa-si aduca deficitul la un nivel sustenbil abia din 2012, a argumentat Tanasescu.
De asemenea, reprezentantul Romaniei la FMI a precizat ca noul termen a fost deja discutat in intalnirea ECOFIN, iar urmatorul pas pe care trebuie sa-l faca Romania este o cerere catre Comisia Europeana si aprobarea acesteia de catre ECOFIN.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/36285_reducerea_deficitului_bugetar_la_3p_din_pib_-_amanata_pentru_2012.html