Sositi in numar mare la Forumul Economic Mondial de la Davos, bancherii si-au exprimat ingrijorarea legata de o reglementare accentuata si de o reducere a taliei bancilor avuta in vedere de unele guverne occidentale.
Chiar in prima zi a conclavului care reuneste elita economica si politica a lumii, bancherii si politicienii s-au confruntat pe tema intaririi reglementarii sistemului bancar, unii vorbind de o amenintare pentru cresterea economica, altii despre o asanare indispensabila. Primele dezbateri au ilustrat nelinistea bancherilor fata de masurile privind taxarea si limitarea activitatilor speculative, fiind decisi sa respinga orice propunere care ar schimba legile din sectorul lor. Cu cateva ore inaintea discursului inaugural al presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, axat tocmai pe reglementarea finantelor mondiale, participantii - 2.500 de patroni si responsabili politici - continuau sa soseasca in eleganta statiune de schi din sud-estul Elvetiei. Acum un an, Forumul de la Davos a fost dominat de temerea unei recesiuni prelungite ca urmare a crizei financiare din 2008, dar interventia masiva a guvernelor si a bancilor centrale a permis relansarea activitatii.
Dupa ce au stralucit prin absenta in 2009, bancherii sunt prezenti la aceasta editie in numar mare si sunt decisi sa raspunda criticilor privind remunerarea lor si revenirea spectaculoaselor bonusuri, dupa ce au fost salvati cu bani publici. La Davos, SUA, Franta si Marea Britanie, tari care au anuntat masuri vizand taxarea bancilor sau limitarea activitatilor speculative, doresc sa promoveze reforma sistemului financiar mondial si, pentru evitarea unei noi crize bancare, ele se indreapta spre un control mai sever al sectorului.
Nemultumirea bancherilor, concretizata intr-un lobby puternic, a fost rezumata de declaratia lui David Rubenstein, director general al fondului de investitii Carlyle Group: "Investitorii profesionisti se tem ca guvernul american reactioneaza exagerat".
Integral in Romania Libera
http://www.banknews.ro/stire/36273_bancherii_se_revolta_impotriva_guvernelor.html