Ideile preconcepute, obiceiurile traditionale, care se transmit de la o generatie la alta, mai exista si astazi si afecteaza viata a numerosi oameni, care nu "vad" mai departe de acestea. Un sondaj anual, publicat marti, arata ca britanicii au atitudini mai liberale in raport cu problemele societatii actuale. Astfel ca, desi au devenit mai putin permisivi in ceea ce priveste consumul de canabis, cetatenii din Marea Britanie sunt mai toleranti fata de concubinaj si divort, comparativ cu majoritatea europenilor. 14% dintre britanici dezaproba cuplurile necasatorite care locuiesc impreuna, comparativ cu 3 procente in Suedia si 34% in Polonia.
Tarile care dezaproba cel mai mult aranjamentele familiale netraditionale sunt cele foste comuniste, cu o puternica influenta crestina, in timp ce atitudinile cele mai liberale se intalnesc in Scandinavia, releva sondajul realizat de British Social Attitudes. Cuplurile care aleg sa nu faca copii primesc cele mai multe dezaprobari din partea locuitorilor din Slovacia, unde 53% din populatie nu este de acord cu acest lucru, fata de 6% in Danemarca si 8% in Marea Britanie. 49% din locuitorii Poloniei nu vad deloc cu ochi buni divortul, in cazul in care cuplul are un copil cu varsta sub 12 ani, in timp ce Marea Britanie dezaproba acest aspect intr-un procent de 27%, iar Danemarca de 14%. Mamele care lucreaza si au un copil cu varsta mai mica de trei ani sunt privite cel mai dur in Olanda, de 51% din populatie, comparativ cu Cipru, 14%, si Marea Britanie, 38%.
Cifrele sunt mai mari in ceea ce priveste mamele lucratoare decat tatii aflati in aceeasi ipostaza. Exceptia in Marea Britanie se refera la mamele care lucreaza full-time cat timp au copii mici. Unul dintre autorii studiului, Eric Harrison, a declarat ca "in majoritatea tarilor, inclusiv in Marea Britanie, este putin probabil sa fie auzit un cor de dezaprobari daca oamenii se comporta altfel decat conform normelor traditionale". In ceea ce priveste consumul de canabis, 58% dintre britanici au devenit mai conservatori, fiind de parere ca acesta ar trebui interzis, in crestere cu 12 procente fata de 2001.
Curentul
http://www.banknews.ro/stire/36219_britanicii_sunt_mai_deschisi_la_minte_decat_alti_europeni.html