Institutiile publice practica dobanzi de doua ori mai mari decat bancile in creditarea firmelor, penalizandu-si datornicii cu 36% pe an. Daca ai de recuperat o suma de la bugetul statului, astepti lunila rand pana sa vezi banii. In schimb, o eventuala intarziere la plata darilor e penalizata la sange.
In practica afacerilor, atunci cand unul dintre parteneri intarzie la plata celalalt apare drept creditor. In contractele dintre firmele particulare sunt prevazute dobanzi de 0,01% pana la maximum 0,05% pe zi, adica intre 3,6% si 18,2% pe an. Nu acelasi lucru se intampla, insa, in cazul in care o firma intarzie fata de un partener cu capital de stat.
Pe de-o parte, penalizarea de intarziere este, pentru firma privata, de 0,1% pe zi, adica 36,5% pe an. De cealalta parte, daca statul intarzie o plata catre partenerul privat, acesta din urma nu poate aplica penalitati. In cel mai bun caz, particularul poate cere cel mult minimul practicat in piata - 0,01% pe ziua de intarziere.
Toate acestea se intampla de mai multi ani, in conditiile in care dobanzile bancare oscileaza in jurul mediei de 15% pe an, iar penalitatile pentru eventualele intarzieri la plata ratelor de imprumut sunt de cel mult 0,03% pe zi (mai putin de 11% pe an). Doar camatarii "clasici" din zonele gri ale pietei financiare mai percep dobanzi peste nivelul de 30% pe an.
O ordonanta controversata
Corectarea situatiei create din cauza supradobanzii practicate de stat ar fi trebuit sa vina odata cu pachetul de masuri anticriza propus la inceputul anului trecut. Insa lucrurile au fost reparate doar pe jumatate, in sensul ca firmele cu probleme cauzate de recesiune sunt pasuite de la plata datoriilor timp de sase luni, dar nu si de penalitatile aferente.
Adica, timp de o jumatate de an de la aparitia datoriei catre stat, acesta din urma nu-si executa silit partenerul privat, dar penalizarea de 0,1% pe zi isi continua cursul.
"Ordonanta nu are continut economic, nimeni de bunavoie nu va cere asa ceva, pentru simplul motiv ca nu ii foloseste la nimic. Nu intelegem de ce nu au curajul sa aplice mecanismul aplicat peste tot in lume - eu, stat, te creditez, dar controlul meu este pachetul de actiuni, care inseamna mai mult decat garantiile imobiliare", au afirmat lideii confederatiilor patronale care au avut recent o intrevedere cu membrii Guvernului pe aceasta tema.
In UE, penalizarea nu trece de 10% pe an
Liderii patronali au mai aratat ca, de fapt, statul vrea sa crediteze intreprinderile care nu-si pot plati datoriile cu o dobanda de peste 36% anual, avand si garantii imobiliare. "In asemenea conditii, orice intreprindere poate sa ia de la orice banca din Romania un credit - desigur, nu la acest nivel al dobanzii", arata reprezentantii oamenilor de afaceri. Ei au aratat ca in oricare alta tara membra a Uniunii Europene dobanda perceputa de stat datornicilor "are o singura cifra si, in orice caz, penalitatile de intarziere nu se ridica peste nivelul practicat pe piata libera".
Reamintim ca, potrivit unui act normativ adoptat anul trecut, firmele care nu aveau datorii la bugetul de stat la data de 30 septembrie 2008 si a caror situatie financiara s-a agravat din cauza crizei economice "nu vor fi executate silit si vor beneficia de amanarea platii obligatiilor fiscale timp de 6 luni, cu conditia sa achite datoriile lunar". Datoriile catre stat vor fi penalizate, dar firmele nu vor mai fi executate silit, lucru care a starnit reactii vehemente in mediul de afaceri. Pana in prezent, insa, oficialii de la Palatul Victoria nu au dat semne ca ar fi dispusi sa reduca penalitatile aplicate firmelor.
Integral in Adevarul