Statul ar putea veni in "ajutorul" firmelor prin posibilitatea ca acestea sa esaloneze datoriile, cerand insa clauze asiguratorii. Intreprinzatorii spera ca masura sa nu fie la fel de neviabila ca amanarea la plata introdusa in 2009. Nicolescu: Ma tem sa nu fie doar o metoda de a aduce bani la buget, si nicidecum sa vina in ajutorul companiilor.
In urma nenumaratelor apeluri facute de catre reprezentantii mediului de afaceri catre guvernantii nostri de a pune in practica o serie de masuri anticriza, care intr-adevar sa contribuie la redresarea economica, se pare ca Executivul pregateste asa ceva. Guvernul ar putea veni "in ajutorul" mediului de afaceri prin introducerea unei masuri prin care firmele ar avea posibilitatea sa-si esaloneze datoriile, numai ca, in acest caz, li se cer si clauze asiguratorii. Singura problema este ca anul trecut a mai fost aplicata o astfel de masura care s-a dovedit atat de complicata incat din zecile de mii de beneficiari-potentiali anuntati de facilitate s-au bucurat doar cateva. In aceste conditii, intreprinzatorii se declara sceptici in ceea ce priveste eficacitatea unei astfel de masuri, temandu-se sa nu fie doar o metoda de a aduce bani la buget.
Potrivit unor surse ministeriale citate de Mediafax, statul va introduce un sistem de esalonari la plata a obligatiilor fiscale restante acumulate de catre companii, pentru a sprijini investitorii in perioada de criza, dar cu clauze asiguratorii care sa garanteze achitarea integrala a datoriilor. Noul sistem va fi introdus pana la sfarsitul lunii mai, printr-un proiect de act normativ promovat de Ministerul Finantelor si ANAF si care va reglementa o serie de masuri fiscale in vederea sprijinirii mediului de afaceri. "Vor fi acordate esalonari la plata a obligatiilor fiscale restante, dar cu clauze asiguratorii. Statul se va comporta ca un creditor prudent, care urmareste sa incaseze veniturile la bugetul general consolidat, in conformitate cu procedurile UE", au aratat sursele citate. Proiectul de lege privind esalonarea datoriilor a fost deja inclus pe lista actelor normative pe care Ministerul Finantelor le va prezenta Guvernului.
Nicolescu: Trebuie vazut ce presupun clauzele asiguratorii
Mediul de afaceri este rezervat in ceea ce priveste aplicarea unei astfel de masuri, intrebandu-se daca nu cumva acesta ar putea fi doar o metoda de a aduce bani la buget, si nicidecum sa vina in ajutorul intreprinzatorilor. Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), sustine ca ideea in sine este una binevenita in conditiile in care aceasta este de natura sa vina in sprijinul firmelor aflate in blocaj financiar sau chiar in pragul falimentului.
Totusi, presedintele CNIPMMR atrage atentia asupra faptului ca trebuie avut in vedere la ce se refera clauzele asiguratorii anuntate. "Trebuie sa fim foarte atenti in privinta asa-numitelor clauze asiguratorii pentru ca trebuie vazut care sunt costurile implicate. Daca aceasta masura este facuta doar ca sa aduca bani statului, firmele nu vor avea decat pierderi", a declarat, pentru Curierul National, Ovidiu Nicolescu. In plus, acesta a subliniat faptul ca este nevoie de o consultare si a reprezentantilor IMM astfel incat forma clauzelor sa fie stabilita in asa fel incat sa asigure in mod real un sprijin mediului de afaceri.
Integral in Curierul National