Avantul luat de leu in ultimele zile, care a coborat fata de euro la minimul ultimelor opt luni, a facut ca majoritatea analistilor din piata sa-si modifice estimarile privind evolutia monedei nationale pana la finele anului. Astfel, daca acestia estimau initial un curs de aproximativ 4,50 lei/euro la sfarsitul lui 2010, acum previziunile lor se invart in jurul nivelului de 4,10 lei/euro, dar nu exclud nici o eventuala apreciere chiar sub nivelul psihologic de 4 lei/euro.
ING Bank Romania a revizuit prognozele pentru cursul de schimb pe parcursul lui 2010, estimand un nivel de 4,15 lei/euro la finalul primului trimestru, pentru ca apoi sa vada o depreciere a leului spre 4,25 unitati/euro la jumatatea anului si revenirea spre 4,10 unitati/euro la sfarsitul lui 2010.
"In cazul unei intariri semnificative a leului fata de euro, pe fondul randamentului favorabil si cresterii apetitului pentru risc la nivel global, activitatea economica ar putea fi afectata. Motivul este ca economia nu a beneficiat suficient de deprecierea leului si acum s-ar putea confrunta cu o intarire a monedei. Prin urmare, BNR ar putea fi fortata sa intervina pentru a deprecia leul, acesta fiind principalul motiv pentru care nu vedem cursul sub 4 lei/euro, fara a exclude insa valori sub acest prag, cu caracter temporar", arata raportul publicat de ING Bank.
Dumitru: Problema leului era criza politica
Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, sustine, de asemenea, ca moneda se va aprecia in continuare, dat fiind ca problemele din clasa politica s-au terminat. "Principala problema a leului a fost criza politica. Investitorii straini aveau oarecare retineri fata de moneda nationala, date fiind problemele din clasa politica. Cum acestea s-au terminat, iar bugetul este aproape gata, perceptia negativa fata de leu a disparut, cursul aratand o apreciere a monedei nationale. Estimarile noastre pentru finele anului au fost revizuite, astfel nu excludem sa vedem cursul sub 4 lei/euro", a declarat, pentru Curierul National, Ionut Dumitru.
In plus, economistul a mentionat ca aceasta apreciere puternica a leului trebuie sa vina in concordanta cu cresterea productivitatii, altfel aprecierea nu va fi sustenabila. "Fundamentele actuale ale economiei intaresc leul, insa trebuie sa avem o apreciere in concordanta cu productivitatea. Atat timp cat aprecierea puternica a monedei nationale vine in concordanta cu cresterea productivitatii, nu va fi nicio problema. In schimb, daca leul se intareste prea mult, iar productivitatea ramane la nivelul actual, economia nu va putea sustine aceasta apreciere, si va exista o problema de competitivitate a exporturilor", ne-a explicat Dumitru.
Baltazar: Aprecierea leului e buna pentru populatie si buget
Pe de alta parte, consultantul financiar Bogdan Baltazar nu crede ca leul va cobori sub pragul psihologic de 4 lei/euro. "Este foarte buna aceasta apreciere a leului din ultimele zile, dar nu cred ca la finele anului vom avea un curs sub 4 lei/euro. Poate va ajunge la acest nivel, dar va fi temporar. Eu cred ca la sfarsitul anului cursul ar fi undeva intre 4,1-4,2 lei/euro. Aceasta apreciere puternica a monedei nationale este benefica pentru populatie, pentru ca vor scadea dobanzile la credite, si pentru buget. Cei care vor avea de suferit in urma acestei aprecieri vor fi exportatorii'', a declarat, pentru Curierul National, Bogdan Baltazar.
Integral in Curierul National
http://www.banknews.ro/stire/35889_cine_castiga_si_cine_pierde_din_aprecierea_leului.html