In primul an de criza, de cele mai mari cresteri salariale, de peste 20%, au beneficiat gunoierii, care au reusit, procentual, sa-i intreaca pana si pe bancheri. In schimb, in administratia publica au fost castiguri cu 18% mai mici.
Angajatii din salubritate, gestionarea deseurilor, distributia apei, decontaminare si tratarea apelor uzate au fost mai putin afectati de criza, ei beneficiind de sporuri salariale de peste 20% in numai un an, si acela de criza, potrivit datelor facute publice luni de Institutul National pentru Statistica. Cresterea de 20,1% s-a inregistrat in perioada noiembrie 2008-noiembrie 2009 si s-a concretizat intr-o majorare medie de aproape 200 de lei pentru fiecare salariat din domeniu.
Fie ca serviciile de salubrizare sunt prestate direct de catre primarii (cazul oraselor mici, dar si al sectorului 5 din Capitala) sau de companii specializate, ele sunt finantate tot din banii administratiilor locale, care nu s-au dovedit deloc stranse la punga. In acelasi timp, castigul salarial mediu net pe ansamblul economiei romanesti a avut o evolutie modesta in perioada noiembrie 2008 - noiembrie 2009, inregistrandu-se o crestere de numai 0,36%, pana la valoarea de 1.366 de lei. Gunoierii i-au depasit, procentual, pana si pe bancheri. In domeniul bancar (intermedieri financiare), salariatii au castigat cu 10,21% mai mult, adica au primit pe card, in medie, cu 350 de lei in plus fata de noiembrie 2008. Salariul mediu al unui "bancher" a ajuns astfel la 3.426 lei. Chiar daca 2009 a fost un an prost pentru banci, contractele colective de munca, prin care se stabileau bonusurile, au fost negociate la nivelul profiturilor-record din 2008.
Integral in Gandul
http://www.banknews.ro/stire/35769_bancherii,_depasiti_de_gunoieri_in_topul_cresterilor_salariale.html