Cofetarii abia mai fac fata comenzilor de prajituri si torturi, iar rafturile magazinelor se golesc rapid. Insa, la casa, desi au redus lista de cumparaturi, romanii constata ca li se golesc portofelele. Numai pentru carne, masline si cascaval, romanii vor scoate din buzunar, in medie, peste 200 de lei, fara a mai tine cont si de cheltuielile legate de cumpararea muraturilor, a condimentelor sau a painii.
Comerciantii vand vinul spumant si sampania la oferta. Astfel, o sticla de licoare spumanta poate fi cumparata cu preturi incepand de la 6 lei, iar o sticla de sampanie poate fi achizitionata cu preturi de aproximativ 10 ori mai mari.
Prajiturile la cutie costa intre 5 si cateva zeci de lei, cele mai scumpe fiind cele cu crema. Piscoturile sunt mai ieftine, preturile fiind de cel mult 15 lei cutia. Pentru un kilogram de napolitane cu crema de caramel si alune, patiseriile afiseaza preturi de circa 15 lei, iar pentru un kilogram de bomboane de ciocolata cu visine clientul va scoate din buzunar, in medie, aproximativ 20 de lei.
Diplomatul e mai ieftin
Preturile cresc atunci cand vine vorba de torturi. Cei care prefera torturile din ciocolata, cu blat bine insiropat si ornate cu frisca din belsug, vor plati circa 30-40 de lei pe kilogram. Torturile diplomat sunt ceva mai ieftine, pretul pe kilogram fiind de aproximativ 30 de lei. La acestea se adauga costurile ornamentelor. De exemplu, un trandafir din martipan costa circa 2,5 lei.
Romanilor le plac produsele traditionale. Daca in Bucuresti un kilogram de pulpe superioare de pui costa cam 12-13 lei la magazinele de cartier, acesta pot fi cumparate cu 6-8 lei in provincie.
Integral in Evenimentul Zilei