Perspectivele de crestere a somajului, dar si a numarului de firme care vor intra in insolventa, se regasesc printre provocarile carora bancile trebuie sa le faca fata anul viitor. Numarul creditelor neperformante a crescut ingrijorator de la luna la luna, iar previziunile pentru perioada urmatoare nu sunt deloc imbucuratoare in conditiile in care sunt anuntate o serie de disponibilizari si in 2010.
Mai mult, dat fiind contextul actual, directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, atragea atentia la inceputul lunii decembrie asupra faptului ca sistemul bancar nu a trecut de "ce a fost mai rau", anticipand ca in 2010 s-ar putea inrautati si mai mult gradul de neperformanta. "Personal, cred ca 2010 va fi mai greu decat 2009, si primele sase luni de anul viitor vor fi hotaratoare pentru sistemul bancar din Romania. Norocul nostru ca avem o solvabilitate ridicata, de 13,7%, dar aceasta ne arata si o capacitate limitata de a face profit", spunea Cinteza.
BNR: Bancile vor trebui sa finanteze atat statul, cat si firmele
Consilierul guvernatorului bancii centrale, Adrian Vasilescu, ne-a declarat ca principala provocare pentru institutiile de credit in 2010 va fi ca acestea sa finanteze in aceeasi masura si statul, si sectorul privat. ''Marea provocare, poate si cea mai grea pentru institutiile de credit, va fi ca acestea sa reuseasca sa satisfaca nevoia de finantare atat a Guvernului, cat si a sectorului privat, si aici vorbim de firme si populatie. Chiar daca nu vor, acestea sunt obligate de contextul actual al economiei sa faca fata acestei provocari'', a declarat, pentru Curierul National, Adrian Vasilescu.
In ceea ce priveste strategiile pe care le vor adopta bancile anul viitor, pentru a nu mai repeta greselile din acest an, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) considera ca acestea tin de managementul fiecarei institutii in parte. ''Fiecare banca face fata concurentei cu propriile strategii, tocmai de aceea acestea vor fi foarte importante in anul ce urmeaza. Modul in care o banca isi va construi o strategie mai adecvata contextului economic o va face sa treaca mai usor si mai profitabil anul 2010'', ne-a explicat Adrian Vasilescu.
Cabat: In 2010, institutiile de credit vor incerca sa ramana profitabile
Dragos Cabat, membru Chartered Financial Analyst (CFA), considera ca principala provocare pentru banci in 2010 va fi modul in care acestea vor reusi sa ramana profitabile in conditiile in care volumul de credite neperformante este in crestere. ''In acest caz singura solutie pentru banci este sa reia creditarea. Ne putem astepta la o revenire a creditarii din trimestrul al doilea pentru companii iar pentru persoanele fizice incepand cu cel de-al treilea trimestru'', a declarat pentru Curierul National Dragos Cabat. Potrivit acestuia, modul in care institutiile financiare vor reusi sa se adapteze la noile conditii de piata, va fi ceea ce va face diferenta in anul 2010.
Baltazar: Vor trebui sa reduca treptat rata creditelor neperformante
Consultantul financiar Bogdan Baltazar ne-a declarat ca principala provocare pentru sectorul bancar in 2010 va fi sa reduca rata creditelor neperformante. ''Cred ca intreg sistemul bancar va trebui ca anul viitor sa stabilizeze si sa reduca treptat rata creditelor neperformante care au dus anul acesta la scaderi mari si la diminuarea semnificativa a profiturilor. Pe de alta parte, bancile vor trebui sa aibe o legatura mai stransa cu clientii si sa existe o reluare profitabila a creditarii'', a declarat, pentru Curierul National, Bogdan Baltazar.
In ceea ce priveste strategiile pe care le vor adopta bancile anul viitor, acesta ne-a mentionat ca se vor axa in special pe atragerea de noi clienti. ''Vor incerca sa atraga noi clienti, poate sa-i atraga si pe cei de la bancile concurente. Vor trebui sa iasa la inaintare cu o paleta foarte atractiva de produse. Cine va avea produsele cele mai atractive va atrage cei mai multi clienti. Vor fi produse de protectie la fluctuatiile de schimb valutar, produse derivate pe curs, produse pentru factoring, dar mai ales vor exista produse pentru creditele deja contractate cu adaptare la nevoile clientului'', a explicat consultantul financiar, Bogdan Baltazar.
ING: Bancile se vor confrunta cu insolvente si falimente
Bancile se vor confrunta cu probleme in 2010, in contextul in care executarea garantiilor este un proces foarte dificil, anticipeaza directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, care considera ca vor mai exista insolvente in randul companiilor mari. "Sunt convins ca da (vor mai aparea insolvente la companiile mari - n.r.), pentru ca in final lumea a incercat sa amane cat mai mult", a spus Negritoiu, la inceputul lunii decembrie. El considera ca printre problemele cu care se va confrunta sistemul bancar anul viitor se numara sanatatea financiara a clientilor, a corporatiilor cu care lucreaza si, mai ales, insolvente si falimente si repercusiunile acestora asupra situatiilor financiare ale institutiilor de credit. "Pana la urma garantia nu este garantie. Dai credite pe garantii si acestea nu folosesc la nimic. Bancile vor avea probleme din punctul asta de vedere: nu pot nici sa recupereze imprumuturi, nici sa execute garantiile", a spus Negritoiu.
Integral in Curierul National
http://www.banknews.ro/stire/35436_marile_provocari_pentru_banci_vor_veni_in_2010.html