Analistii au punctat bancile pentru indicatorii financiari buni si pentru ca au reusit sa faca fata crizei, dar le-au taxat pentru acumularea creditelor neperformante. Dupa un an in care costurile s-au majorat semnificativ, iar restantele au crescut alarmant, analistii au apreciat totusi evolutia sistemului bancar cu note bune.
Media notelor acordate de analistii chestionati de "Adevarul" descrie un 2009 in care bancile au reusit sa depaseasca dificultatile crizei economice, au obtinut rezultate inca bune si si-au mentinut un nivel ridicat al solvabilitatii.
Pe riscul furnizorilor
O evolutie chiar peste asteptari, afirma voci din piata. Totusi, costurile clientilor au crescut, iar creditele neperformante acumulate au atins ritmuri ingrijoratoare. Acestea raman principala provocare in urmatorul an.
"Bancile s-au descurcat bine pana acum, dar nu stiu in ce masura nu este -decat o amanare a unor probleme pentru ca sunt foarte multe vesti negative in ceea ce priveste capacitatea clientilor mari de a rambursa imprumutul", justifica Iulian Panait, presedintele KTD Invest, nota 7 acordata sistemului bancar in 2009.
Privind din perspectiva clientilor, Panait considera ca ar trebui sa fie mai exigent pentru ca "bancile nu s‑au comportat foarte frumos fata de acestia". "Clientii mici, fara putere de negociere, nu au fost priviti cu consideratie de banci. Li s‑au majorat dobanzile, li s-au bagat pe gat cheltuieli suplimentare. Banca a fost grijulie doar cu clientii mari", a mai spus Panait.
Dependenta de bancile-mama, taxata
Mai exigent, Dragos Cabat, managing partner in cadrul firmei de consultanta Financial View, a acordat bancilor doar nota 6 pentru anul 2009.
El spune ca sistemul bancar autohton nu a reusit sa se adapteze la noul regim economic si a ramas captiv in capcana bancilor-mama. Mai mult, el acuza lipsa de initiativa a bancilor in ceea ce priveste restructurarea creditelor neperformante.
"Bancherii s-au uitat la creditele neperformante cum cresc si nu au facut nimic in acest sens", spune Cabat. Pe de alta parte, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, apreciaza ca bancile au avut capacitatea de a atrage capital atunci cand au existat presiuni din cauza restantelor, chiar daca acest lucru s-a realizat cu sprijinul bancilor-mama.
"Angajamentul foarte ferm al bancilor-mama fata de filialele locale a fost un moment-cheie", spune Dumitru. El considera ca bancile autohtone au reusit sa treaca cu bine peste un an dificil si ca soliditatea acestora demonstreaza ca eventuale socuri financiare ar putea fi absorbite de sistem.
Bancile, o ancora pentru firme si stat
Ionut Dumitru mai spune ca, desi creditele neperformante au atins cote ridicate, acestea nu au cauzat probleme serioase bancilor. Din aceste considerente, economistul-sef al Raiffeisen a punctat evolutia sistemului bancar din 2009 cu 9.
Tot nota 9 a acordat bancilor si consultantul de investitii Bogdan Baltazar, pentru nivelul ridicat al solvabilitatii (13,7% la finele lunii septembrie), in ciuda cresterii provizioaneor ca urmare a majorii semnificative a restantelor.
"Sistemul bancar romanesc se dovedeste in continuare o ancora puternica atat pentru sectorul privat, dar si tot mai mult, desi ma deranjeaza putin, pentru stat", puncteaza Baltazar.
Totusi, acesta atrage atentia ca orentarea bancilor catre stat a eliminat de la finantare, prin fenomenul de evictiune, unele firme meritoase din sectorul privat. "Eu cred ca s-ar fi putut face eforturi mai mari pentru sectorul privat", conchide consultantul de investitii.
Integral in Adevarul