BankNews.ro - The Business Republic

Interviul comportamental, dificil pentru candidatii fara experienta
HR/Cariere | Data Publicarii: 21-12-2009

Nu mai este o noutate ca, in aceasta perioada de criza a locurilor de munca, companiile recruteaza mai putin si folosesc un proces mult mai riguros de selectie. "Cand vine vorba de juniori, angajatorii nu cauta neaparat experienta, ci candidati foarte buni, iar activitatile desfasurate in timpul studiilor sunt un indicator in acest sens. Un absolvent care a tratat serios stagiile de practica din timpul facultatii, care are rezultate academice bune si s-a implicat si in cateva proiecte in timpul studiilor, are sanse mari si poate concura cu studentii care au lucrat in timpul facultatii. Sunt companii care nu recruteaza absolventi ce au doar studiile trecute in CV, nu pentru ca nu au experinta, ci pentru ca lipsa de implicare din timpul facultatii denota o motivatie scazuta si un inters mai mic pentru dezvoltare personala", a declarat Dragos Gheban, Director de Dezvoltare "Catalyst Solutions".

In ceea ce priveste procesul de selectie, cel mai des companiile folosesc interviul comportamental care analizeaza comportamentul anterior al candidatului, ca baza de anticipare a comportamentului viitor.

"Intrebarile vor urmari in acest caz situatiile din trecut cu care s-a confruntat candidatul, sarcinile acestuia, actiunile intreprinse si rezultatele obtinute. Acest tip de interviu ridica dificultati candidatilor care nu au experienta si care gasesc mult mai greu exemple din trecut pentru a ilustra anumite competente. Pentru a se pregati pentru un astfel de interviu, candidatii trebuie sa cunoasca competentele cautate de angajator si sa isi pregateasca inainte de interviu cateva exemple relevante cu situatii in care au dat dovada de ele.

Spre exemplu: «Dati-mi, va rog, un exemplu de o situatie in care ati lucrat in echipa. Care au fost sarcinile dumneavoastra? Ce actiuni ati intreprins pentru a rezolva sarcinile si ce rezultate ati obtinut ?»", a precizat Dragos Gheban.

Absolventii care au o activitate extracurriculara extinsa vor gasi cu o usurinta mult mai mare exemplele potrivite intr-un interviu comportamental pentru ca vor avea de unde alege situatiile care i-au pus cel mai bine in valoare.

Experiente capatate pe parcursul facultatii

Pe parcursul facultatii, studentii au posibilitatea de a capata experienta in domeniile in care doresc sa se angajeze in viitor prin participarea la stagiile de practica, dar si prin implicarea in proiecte. "Studentii care trateaza serios stagiile de practica obligatorii din timpul facultatii si nu urmaresc doar sa obtina stampila pe adeverinta de practiva vor avea un atu in fata celorlalti. Totodata, studentii au la dispozitie un numar din ce in ce mai mare de proiecte in care se pot implica, acestea fiind organizate de universitati, de companii sau de organizatiile studentesti: conferinte, workshopuri, competitii, scoli de vara. In acelasi timp, implicarea intr-o organizatie studenteasca le poate aduce studentilor experiente practice din mai multe arii, usurandu-le alegerea domeniului in care sa isi dezvolte cariera", a explicat Dragos Gheban, Director de Dezvoltare "Catalyst Solutions".

De asemenea, este recomandat ca studentii sa participe la sesiuni de comunicari stiintifice si la programe de internship pe perioada verii. Potrivit lui Gheban, principalele domenii in care absolventii de facultati cauta un loc de munca sunt marketing-comunicare, bancar si IT&C. "Majoritatea neglijeaza domeniul vanzari, care ofera foarte multe oportunitati in aceasta perioada", a adaugat acesta.

Curentul

http://www.banknews.ro/stire/35365_interviul_comportamental,_dificil_pentru_candidatii_fara_experienta.html