BankNews.ro - The Business Republic

Casa de la banci sau dezvoltator?
Finante-Banci | Data Publicarii: 14-12-2009

Creditele de la dezvoltatori necesita mai putine documente, sunt flexibile, mai usor de obtinut si se intind pe o perioada cuprinsa intre 5 si 15 ani.

Programul bancar "Prima casa" insa poate ajunge pana la 30 de ani, ratele in euro fluctueaza in functie de Euribor la trei luni, situat acum la minimumul istoric. In plus, intocmirea dosarului pentru credit este dificila, si daca nu urmeaza o anumita ordine clientul risca sa ramana fara avansul dat.

Compania Be Igloo, care detine circa 800 de apartamente, a lansat sistemul rent to buy. "La final, daca nu isi pot lua un credit de la banca sau nu isi pot vinde apartamentul nou, isi vor primi banii inapoi", spune Nimrod Zvik, director de marketing Be Igloo. Pentru un apartament de doua camere, de exemplu, care costa 80.000 de euro, clientul achita un avans de 10%, respectiv 8.000 de euro.

Chiria lunara, timp de cinci ani, poate fi 300 de euro, insa poate fi stabilita de comun acord. Mai raman 54.000 de euro, care ar putea fi achitati cu bani de la banca sau de la dezvoltator - care acorda finantare doar pe o perioada de alti 5 ani.

"Daca, la sfarsitul celor 5 ani, cumparatorul demonstreaza ca nu-si permite locuinta sau ca nu poate lua un credit pentru restul sumei si nu se pot gasi alte modalitati de finantare, va primi inapoi cei 10% avans", spun reprezentantii Be Igloo.

Un avans de cel putin 25%

Un sistem de creditare ofera si compania HL 1, care construieste ansamblul Delea Veche din Capitala. Clientul plateste un avans de minimum 25% pe durata constructiei, in transele dorite de el, pana la finalizare, programata in vara pentru prima cladire si in 2011 pentru intregul proiect.

Dupa preluarea apartamentului, cumparatorul poate obtine un credit de la dezvoltator, pe o perioada de pana la 10 ani. Un imobil de doua camere costa 99.750 de euro. Astfel, avansul este de 24.938 de euro, iar creditul include acordarea a circa 74.812 euro.

Alta varianta este ansamblul Citylights Pipera, unde clientii pot opta pentru varianta platii a 120 de rate pentru 125 de luni. Este un sistem de creditare directa pe aproape 11 ani, cu o perioada de gratie de 5 luni. Daca un apartament de doua camere costa circa 73.500 de euro, rata lunara timp de 11 ani ajunge la 612 euro. Agentii imobiliari avertizeaza ca aceste sisteme de finantare sunt doar mijloace prin care dezvoltatorii vor sa supravietuiasca in aceasta perioada.

Integral in Evenimentul Zilei

http://www.banknews.ro/stire/35128_casa_de_la_banci_sau_dezvoltator.html