Primele sase luni ale anului viitor vor fi hotaratoare pentru sistemul bancar local, iar 2010 va fi un an mult mai greu decat 2009, spune directorul Directiei de Supraveghere a Bancii Nationale a Romaniei, Nicolae Cinteza.
"In 2010, bancile vor opera mai multe concedieri de personal si isi vor inchide unitatile, iar tendinta va fi mai accentuata decat in 2009", spune Cinteza. Directorul BNR afirma ca in prezent exista patru banci care in perioada urmatoarea trebuie sa-si majoreze capitalul, intrucat activele au un risc ridicat, capitalizarea este nesatisfacatoare comparativ cu profilul de risc, iar datoriile sunt prea mari pentru activele proprii. "Dupa ce am analizat bancile care au dat faliment in Romania, am observat ca sunt trei indicatori la care trebuie sa ne uitam - provizioanele, creantele restante si indoielnice si profitul sau pierderea insititutiei", explica Nicolae Cinteza.
Potrivit lui Cinteza, atat provizioanele, cat si creantele restante si indoielnice - care tin de serviciul datoriei - sunt in crestere, in prezent. "Personal, nu cred ca vom avea falimente in sistemul bancar local", precizeaza Cinteza.
Potrivit datelor BNR, la finele lunii septembrie 2009, provizioanele constituite de bancile romanesti au ajuns la aproape 13 miliarde de lei, dublu fata de aceeasi luna a anului trecut.
"Imbucurator este ca toate bancile au acceptat sa-si creasca fondurile proprii, din cauza cresterii provizioanelor. Solvabilitatea sistemului bancar este buna, de 13,7% la finele lunii septembrie. Am ridicat cerinta de solvabilitate in cazul a 12 banci, de la 8% la 10%, iar in cazul a 21 de institutii de credit, acestea trebuie sa raporteze lunar indicatorul, si nu trimestrial. Majorarile de capital realizate din luna iunie a anului trecut au fost facute la solicitarile BNR, cu o singura exceptie, in care o banca si-a asumat pierderile", a declarat seful Directiei de Supraveghere din BNR.
Cinteza spune ca bancile sunt afectate de numarul mare de insolvente la nivelul firmelor. Acesta a aratat ca, in prima parte a anului, o banca locala a coborat in numai trei luni de la o solvabilitate de 17% la un nivel de 6,7%, din cauza ca firmele din portofoliul bancii au intrat in faliment. Reprezentantul BNR precizeaza ca banca centrala poate proviziona orice, mai putin frauda si intrarea in insolventa a clientilor bancii.
"Am evitat sa constituim un consiliu de supraveghere speciala a bancii, intrucat pana in prezent, de fiecare data cand am aplicat aceasta masura, banca respectiva a dat faliment. O adunare a actionarilor nu putea fi convocata in timp util, insa norocul bancii a fost ca a putut apela la un imprumut subordonat. Astfel, in cel mai scurt timp, banca si-a majorat capitalul cu 15 milioane de euro", a explicat Cinteza.
Acesta spune ca profitul de 680 milioane de lei obtinut de bancile locale, la 30 septembrie 2009, se datoreaza masurii de reducere a nivelului provizioanelor la creditele de peste 90 de zile, cu maximum 25% din valoarea garantiilor.
"Este principala masura adoptata in 2009. Astfel, bancile nu au trebuit sa constituie provizioane la o suma de 2,4 miliarde de lei. Sistemul bancar va incheia anul 2009 cu un profit mai mare de 200 milioane de euro, daca bancile vor interpreta normele de provizionare asa cum trebuie", a declarat Cinteza
Integral in Business Standard
http://www.banknews.ro/stire/35037_bnr_prima_parte_din_2010_va_fi_hotaratoare_pentru_sistemul_bancar_local.html