Autoritatile din China au decis sa mentina anul viitor politica monetara relaxata si sa aiba o politica bugetara "activa", ca sa accelereze transformarea modelului de dezvoltare chinezesc, in conditiile pastrarii unei cresteri economice stabile, a relatat luni agentia China Noua, citata de AFP.
Astfel, sefii partidului si guvernului, reuniti de sambata pana luni in reuniunea anuala traditionala cu usile inchise, au convenit ca e necesara "transformarea modelului economic chinezesc, mentinand, in acelasi timp, o crestere economica stabila si relativ rapida".
La reuniunea prezidata de seful de stat si de partid comunist, Hu Jintao, accentul a fost pus pe "mentinerea stabilitatii si continuitatii politicilor macroeconomice, a unei politici monetare moderat relaxate si a unei politici fiscale active", a mai aratat agentia oficiala chineza.
Autoritatile au subliniat in ultima perioada ca revenirea este inca fragila si ca masurile de redresare vor continua.
Criza mondiala a determinat scaderea cererii externe pentru produsele fabricate in China, in conditiile in care exporturile sunt o componenta esentiala a economiei chineze. Guvernul a compensat aceasta scadere cu un plan anticriza, care a dus la cresterea investitiilor in capitaluri fixe. De asemenea, autoritatile au luat masuri fiscale in favoarea mai multor sectoare economice, precum cel auto, santierele navale si siderugia.
Economistii se tem ca nu cumva tocmai investitiile sa amplifice problemele de supraproductie si "bulele" din aceasta tara, ce ar putea deveni pe termen lung o amenintare pentru economia chineza, cu repercusiuni pe plan international.
Pentru a-si finanta planul de redresare de aproape 400 miliarde euro si cu durata de doi ani, China a relaxat controlul creditelor, stimuland bancile sa imprumute masiv. Acest fapt a creat ingrijorari legate de aparitia unor bule imobiliare sau bursiere ori de crestere a creantelor cu probleme ale institutiilor financiare.
Beijingul incearca de mai multi ani sa isi reechilibreze modelul de crestere, astfel incat sa se adreseze mai degraba cererii interne, dar aceasta nu reprezinta deocamdata decat 37% din produsul intern brut (PIB), fata de 55%-57% in India, Germania, Japonia sau Coreea de Sud.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/34926_china_sustine_ca_va_continua_in_2010_politica_monetara_relaxata.html