Riscul si creditele neperformante reprezinta o parte destul de importanta din activele sistemului bancar. Pentru ca situatia sa revina la un nivel mai normal, va trebui sa treaca ceva timp, spune Patrick Gelin, presedinte general al BRD-Groupe Societe Generale.
Pe termen mediu, dupa iesirea din criza, Gelin considera ca sistemul bancar local va intra intr-o faza de consolidare, la finele careia vor mai ramane pe piata doar cinci-sase banci universale si cateva institutii de credit de nisa. "Cred ca sunt prea multe banci in Romania pentru dimensiunea acestei piete. Astazi exista banci care sunt de vanzare, dar nu le cumpara nimeni. Este un moment prost pentru consolidare, pentru ca nu sunt cumparatori, iar preturile au scazut. Cred ca in Romania, ca de altfel si in alte tari din Europa, va exista o faza de consolidare, destul de importanta, care va incepe probabil in anul 2011", spune Patrick Gelin. Pentru anul viitor, seful BRD-SocGen spune ca va ramane scazuta cererea de credite, intrucat populatia este prea indatorata. "S-au acordat prea multe credite pentru consum intre anii 2004 si 2008. Sistemul bancar din Romania va trebui sa digere efectele acestor credite, dintre care unele sunt neperformante", considera Gelin.
Seful BRD-SocGen spune ca partea cea mai mare a creditelor neperformante inregistrata de bancile locale provine de la clientii persoane fizice si de la intreprinderile mici si mijlocii.
"Nu vad un reviriment al creditarii pentru aceste categorii de clienti in 2010. In ceea ce priveste IMM-urile mari, care inca sunt performante si pot functiona, totul depinde de relansarea economiei in 2010.
Daca se va intampla acest lucru, probabil ca aceste companii vor reincepe sa solicite imprumuturi. Daca nu, situatia va fi ca si in 2009, iar bancile nu vor face decat sa reinnoiasca liniile de finantare existente", estimeaza Gelin.
In ceea ce priveste companiile mari, el spune ca multe dintre acestea si-au amanat investitiile programate pentru 2009. Aceeasi relansare economica ar putea dezmorti investitiile, dar este posibil ca acest lucru sa se produca in 2011. "In 2010 vom vedea insa o cerere destul de mare, care va veni din sectorul public", subliniaza Gelin.
Potrivit acestuia, anul viitor nu va aduce, din pacate, investitii legate de fondurile europene. "Va lua ceva mai mult timp pana ce viitorul guvern se va aseza, pana cand vor fi definite si identificate niste prioritati, pana cand proiectele vor fi validate. Acest lucru va lua mult timp, iar efectele vor incepe sa se vada, probabil, abia spre sfarsitul anului 2010 si in 2011", spune seful subsidiarei Societe Generale in Romania.
Romania vazuta de expati
"Aceasta tara are un potential de dezvoltare considerabil. Nu este doar opinia mea, ci si a altor sefi de mari companii internationale. Toata lumea este optimista pe termen lung si crede ca, intr-un orizont de cinci-zece ani, Romania se va integra in mod progresiv in Uniunea Europeana, iar lucrurile se vor schimba in toate domeniile. Dar sa nu uitam de slabiciunea Romaniei, ce rezulta din capacitatea administrativa si din instabilitatea politica, factori care intarzie dezvoltarea tarii. Riscul pentru Romania este cel al intarzierii. Adica ratarea anului 2010 ca moment al iesirii din criza si amanarea acestuia pentru 2011 sau 2012", considera Gelin.
Integral in Business Standard
http://www.banknews.ro/stire/34773_patrick_gelin,_brd_vor_ramane_cinci-sase_banci_universale.html