BankNews.ro - The Business Republic

Cu ce indicatori urmaresti evolutia crizelor
Economie | Data Publicarii: 26-11-2009

Se spune uneori ca prezicatorii vad viitorul intr-un glob de cristal. Pentru economisti, globul este plin de cifre, statistici, grafice, indici si indicatori. Uitandu-se spre trecut - mai apropiat sau mai indepartat -, ei incearca sa estimeze in ce directie o iau economiile. La fel fac investitorii institutionali, cei care misca sutele de miliarde si dau impuls pietelor globale. Iata cativa dintre indicatorii care - cel putin oficial - misca banii prin lume.

Conference Board Us Leading Economic Index (US LEI)- acesta este un indice folosit pentru prognozarea directiei in care o poate lua economia americana in urmatoarele luni. Este publicat lunar de o organizatie globala numita Conference Board (CB), care activeaza de peste 90 de ani in lumea afacerilor.

Organizatia - de sorginte americana - s-a extins in Europa si Asia, face numeroase cercetari in domeniul evolutiilor economice si publica periodic estimari si prognoze legate de mersul economiei si al afaecerilor. Rapoartele sale au o mare influenta asupra celor mai importanti manageri din toata lumea. Prin intermediul celor 12 programe de cercetare, CB urmareste evolutia celor mai importante tari din economia globala.

Pe langa indicele american, organizatia publica indici pentru Zona Euro - separat pentru Spania, Franta, Marea Britanie si Germania - Japonia, Coreea de Sud, Australia, Mexic. Ca structura, US LEI este de fapt un indice care urmareste evolutia a zece indicatori statistici din economia americana. Printre acestia se afla, de exemplu, media saptamanala a orelor lucrate in sectorul manufacturier, media cererilor de somaj, numarul autorizatiilor de constructii, masa monetara (M2) ajustata cu inflatia, indicele bursier S&P 500, comenzile de bunuri noi si materii prime si, foarte important, increderea consumatorilor. In noiembrie, US LEI a crescut usor, pentru a saptea luna consecutiv, ceea ce l-a facut pe unul dintre economistii organizatiei, Ken Goldstein, sa afirme ca revenirea economiei a inceput si ca ne putem astepta la o usoara crestere in prima jumatate a anului 2010.

Economistul isi pastreaza insa prudenta si avertizeaza ca ritmul cresterii va depinde, in mod critic, de rapiditatea si vigoarea de revenire a cererii din economia americana. O raportare la fel de importanta pe acest indice va fi pe 17 decembrie, cand vom vedea sub ce auspicii se va incheia acest an. Un alt indicator important este asa-numitul Money Market Fund Assets. Simplu spus, inseamna banii marilor fonduri de investitii care, prin sumele imense de care dispun, pun in miscare pietele financiare si pot influenta - prin volumele de cerere si oferta - pretul unor active precum actiunile. Indicatorul apare, de exemplu, in Money Fund Report, un fel de buletin de informatie financiara scos pe piata inca din 1975, dupa cum se arata in pagina de prezentare de pe imoneynet.com. Intr-o prezentare facuta de OTP Asset Management, se arata ca aproape 40% din capitalizarea indicelui bursier S&P500 provin de la aceste fonduri, adica echivalentul a 3,5 trilioane de dolari.

Integral in Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/34654_cu_ce_indicatori_urmaresti_evolutia_crizelor.html