Norvegia a inaugurat marti, pe malurile Fiordului Oslo, primul prototip de centrala osmotica din lume, un proiect la scara redusa, dar care reprezinta o noua etapa in producerea de energie regenerabila, scrie Reuters.
"Este o forma de energie regenerabila care, spre deosebire de cea solara sau cea eoliana, produce un volum de electricitate previzibil si stabil, oricare ar fi starea vremii", a explicat Erik Skilhagen, reprezentant al Statkraft, compania care a dezvoltat proiectul.
O centrala osmotica utilizeaza diferenta de presiune dintre apa sarata si apa dulce. Daca cele doua mase de apa sunt separate de o membrana semipermeabila, cea de-a doua se va deplasa spre prima, generand o supra-presiune care va putea fi transformata in energie cu ajutorul unei turbine.
"Energia de tip osmotic reprezinta o tehnologie cu potential ridicat. Metoda se pliaza cerintelor energetice contemporane, nu provoaca emisii de gaze cu efect de sera si ar putea deveni competitiva in numai cativa ani", a adaugat Skilhagen.
Compania norvegiana estimeaza ca energia osmotica reprezinta un potential mondial anual de 1.700 terawatti pe ora. In prezent, Statkraft urmareste sa creeze membrane care sa aiba o mai mare eficienta energetica.
Redactia BankNews.ro
http://www.banknews.ro/stire/34599_a_fost_construita_prima_centrala_osmotica_din_lume.html