BankNews.ro - The Business Republic

Videanu: Bancile au o reticenta nejustificata in finantarea proiectelor europene
Finante-Banci | Data Publicarii: 19-11-2009

Ministrul interimar al economiei, Adriean Videanu, a declarat joi ca operatorii economici din sectorul privat intampina dificultati in obtinerea finantarii de la banci pentru realizarea proiectelor europene si a facut apel la sistemul bancar sa se reorienteze catre finantarea acestor produse.

Prezent la ceremonia de semnare a contractelor pentru sase proiecte de finantare, ministrul interimar a afirmat ca reticenta bancilor fata de finantare proiectelor pe fonduri europene este nejustificata in conditiile in care riscul pe care si-l asuma este minim, deoarece acestea beneficiaza de cofinantare nerambursabila de la UE.

"Fac un apel catre banci sa se orienteze catre finantarea proiectelor europene care au cel mai mic risc. Recunosc ca in sistemul bancar este o birocratie de neinteles si o rezerva nejustificata in finantarea proiectelor pe fonduri europene. Acest lucru a condus la o insuficienta finantare a sectorului privat", a declarat Videanu.

Reprezentantul societatii Unicom NNN 2000, Natalia Vasile, a declarat ca in prezent sistemul bancar este blocat si bancile au mari retineri in finantarea proiectelor care sunt la prima realizare. "Cand aud ca sunt proiecte care nu au mai fost realizate, bancile spun ca mai au nevoie de o perioada de analiza si in final resping proiectul", a explicat Natalia Vasile. Aceasta a mai spus ca bancile accepta sa finanteze in princpial companiile care sunt din domenii care aduc profit imediat, precum cel al constructiilor.

Vasile a adaugat ca fondul de garantare al acestor proiecte ar trebui sa garanteze 100% finantarea pe care operatorii o iau de la banci si nu doar 80%. "Avand in vedere ca luam doar 40% din valoarea proiectului, ne-ar fi de mare ajutor ca fondul de garantare sa ne ajute cu o garantare de 100% a creditului si nu doar 80%", a mentionat reprezentantul Unicom NNN 2000.

Intrebat de ce bancile sunt reticente cu privire la acordarea de credite pentru proiecte europene, Videanu a spus ca motivele posibile sunt exemplele din alte tari unde bancile au inregistrat pierderi din cauza unor astfel de proiecte.

De asemenea, el a adaugat ca bancile sunt conservatoare in evaluare proiectelor, in ideea de a nu-si asuma un risc prea mare.

Ministerul Economiei a semnat joi sase contracte de finantare in valoare totala de 269 mil. lei, din care 114 mil. lei reprezinta finantare nerambursabila, acestea fiind primele dintr-o serie de 14 proiecte aprobate pentru investitii in energie. P uterea instalata aferenta acestor proiecte este de 31,557 MWe putere electrica si 30,55 MWt putere termica.

Cele 14 proiecte au fost aprobate in cadrul cererii de propuneri de proiecte aferente operatiunii 4.2 "Sprijinirea investitiilor in modernizarea si realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice si termice, prin valorificarea resurselor energetice regenerabile: a biomasei, a resurselor hidroenergetice (in unitati cu putere instalata mai mica sau egala cu 10MW), solare, eoliene, a biocombustibilului, a resurselor geotermale si a altor resurse regenerabile de energie" din Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice".

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34457_videanu_bancile_au_o_reticenta_nejustificata_in_finantarea_proiectelor_europene.html