Institutiile financiare au scos la vanzare, doar in aceasta luna, bunuri imobiliare, masini sau echipamente, a caror valoare depaseste 30 milioane de euro. Somajul in continua crestere, deprecierea leului, blocajul din economie si de pe segmentul creditarii reprezinta motorul de crestere al pietei de executari de silite. Surse din sectorul bancar sustin ca executarile silite au un potential de aproximativ cinci miliarde de euro, suma care reprezinta doar creditele clasificate in categoria pierderi., doar in noiembrie.
Daca la banci, procesul de executare inseamna licitarea pentru bunul respectiv, la companiile de leasing, cumpararea unui bun recuperat de la clientii cu probleme se face prin negociere directa. "Un executor bancar executa doar bunurile, le scoate la licitatie dupa ce, in prelabil, s-a stabilit pretul de catre un expert. Pretul poate scadea cu oricat, in functie de cate licitatii vor fi organizate", a precizat pentru Business Standard Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).
Bancile sunt mult mai reticiente fata de publicarea de oferte privind imobilele si terenurile de vanzare. Dintre cele 41 de banci, doar cateva publica anunturile de licitatie sau de vanzare. De regula, institutiile de credit recurg la executarea silita doar cand toate metodele de recuperare a unei creante au dat gres. Executorii bancari spun, de asemenea, ca, in momentul in care au un dosar pe masa, primul lucru pe care il fac este sa convinga clientul sa restructureze creditul. Piata executarilor silite a dat nastere unui razboi intre executorii bancari si cei judecatoresti.
"Romania este singura tara europeana in care bancile actioneaza atat ca si creditori, cat si ca executori. Nu este normala existenta unei structuri paralele", a declarat pentru Business Standard, Marius Crafcenco, presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Romania.
Pe de alta parte, surse din sistemul bancar spun ca miza pentru executorii judecatoresti este comisionul de 8% pe care l-ar putea incasa pentru fiecare dosar. Executorii bancari lucreaza fara comision, fiind practic angajatii bancilor.
Cum se cumpara o locuinta aflata in executare silita
Persoanele care doresc sa achizitioneze un imobil scos la vanzare de o banca trebuie sa participe la o licitatie. Astfel, acestea trebuie sa depuna pana la termenul stabilit pentru licitatie o garantie de 10% din pretul de pornire. In plus, trebuie formulata o cerere, care pe langa informatiile despre cumparator, poate sa cuprinda si o oferta initiala care sa inlocuiasca pretul de pornire stabilit. In ceea ce priveste companiile de leasing, acestea nu organizeaza licitatii, iar pretul de vanzare este stabilit in urma negocierilor. Pe site-ul companiilor de leasing este insa trecut si pretul de pornire a negocierilor.
"Nu excludem varianta ca persoana care castiga licitatia sa achite pretul bunului respectiv printr-un credit bancar. Astfel, din punct de vedere comercial bancile sunt avantajate, insa cel care a castigat licitatia, trebuie sa stie ca in termen de cel mult 30 de zile de la data vanzarii, trebuie sa depuna la dispozitia executorului judecatoresc o suma egala cu pretul oferit", a declarat pentru Business Standard un executor al unei banci locale.
Raiffeisen Bank are cele mai multe oferte de imobile scoase la vanzare. Institutia de credit a publicat pe site, la sectiunea licitatii, 25 de proprietati la vanzare, cu o valoare totala a preturilor de pornire de 7,5 milioane de lei (1,75 milioane de euro). Majoritatea imobilelor scoase la licitatie de Raiffeisen Bank pornesc de la un pret de 75% din cel evaluat, intrucat proprietatile nu se vand de la prima incercare.
De exemplu, in cazul unui imobil din judetul Bacau scos la licitatie de banca, in publicatia de vanzare este stipulat faptul ca pretul de pornire este de 450.000 de lei si a fost redus cu 25%. Banca precizeaza ca bunul se va vinde la cel mai mare pret oferit, dar nu mai putin decat valoarea creantei. Totusi, exista si situatii in care un imobil este scos la vanzare la un pret de doua ori mai mic decat creanta bancii.
"Dupa ce se incheie licitatia, banca nu mai are nicio atributie. Exista cazuri in care fostii proprietari nu doresc sa paraseasca imobilul. Cei care castiga licitatia sunt nevoiti astfel sa apeleze la politie. Intrarea in imobil se face fara implicarea bancii", spune acelasi executor bancar.
Cea mai scumpa proprietate scoasa la licitatie de banci este un teren de 38.999 de metri patrati, situat in sectorul 6 din Bucuresti, cu un pret de pornire de 4,97 milioane de euro. Licitatia este organizata de catre Volksbank, institutie de credit cu o expunere de 95% pe imobiliare. Banca are de recuperat o creanta de 4,92 milioane de euro. La primul termen, desi terenul a fost evaluat la 6,6 milioane de euro, nu s-a gasit niciun cumparator.
Valoarea bunurilor scoase la vanzare de Volksbank insumeaza 5,15 milioane de euro. OTP Bank are publicate pe pagina de internet 13 oferte publice de vanzare aferente lunii noiembrie, cu o valoare totala de 1,54 milioane de euro. Banca Romaneasca a scos la licitatie imobile in valoare totala de 3,15 milioane de lei (0,73 milioane de euro), in timp ce proprietatile oferite la vanzare de Alpha Bank, insumeaza peste noua milioane de lei (2,1 milioane de euro).
"O banca poate apela pentru executarea silita a creditorilor cu garantii ipotecare fie la un executor bancar, fie la un executor judecatoresc. Are libertatea de a alege. Un creditor clasic nu poate apela la un executor bancar, insa invers, banca are optiunea de a alege daca vrea sa transfere cazul unui executor judecatoresc sau sa colaboreze cu un executor bancar", a declarat pentru Business Standard Gheorghe Piperea, vicepresedintele UNPIR.
Spre deosebire de banci, companiile de leasing sunt mult mai transparente. De exemplu, TBI Leasing are la vanzare imobile care insumeaza peste 1,3 milioane de euro si peste 270 de autovehicule pentru care valoarea totala a preturilor de pornire este de 3,3 milioane de euro. Compania de leasing mai are de vanzare si echipamente de peste 370.000 de euro, dar si o ambarcatiune cotata la 79.000 de euro.
Marfin Leasing este institutia financiar nebancara cu cea mai mare valoare a imobilelor scoase la vanzare, aproape 2,5 milioane de euro.
Integral in Business Standard