Comisia Europeana a anuntat ca a autorizat achizitionarea pachetului majoritar de actiuni a Emporiki Bank de catre grupul financiar francez Credit Agricole, care detine deja 71,97% din actiunile bancii elene, potrivit NewsIn. Comisia Europeana considera ca "aceasta operatiune nu va afecta in mod semnificativ concurenta de pe piata comuna europeana", se arata in anuntul publicat pe pagina de internet al Comisiei.
Banca centrala a Greciei a aprobat deja achizitia pachetului majoritar de actiuni al Emporiki Bank de catre Credit Agricole.
Pe 16 august s-a finalizat si procesul de transfer de actiuni, demarat in 7 august, in urma ofertei publice de cumparare facuta de grupul financiar francez. "Actionarul Credit Agricole si-a majorat participatia in capitalul social al bancii de la 8,83% la 71,97%. Actionarul DEKA, controlat de statul grec, si-a redus participatia in capitalul bancii de la 11,01% la 0%", se precizeaza intr-un comunicat de miercuri al Emporiki Bank, publicat de bursa din Atena.
Analistii Standard&Poor's (S&P) considera pozitiva eventuala preluare a Emporiki Bank de catre banca franceza si au ridicat, in iulie, ratingul de risc al bancii elene. "Revizuirea perspectivei de risc financiar reflecta posibilitatea atribuirea ratingului A bancii Emporiki, daca oferta este finalizata si Credit Agricole devine actionarul majoritar al Emporiki", a declarat analistul Jesus Martinez.
Credit Agricole a oferit luna trecuta 3,1 miliarde euro pentru restul actiunilor Emporiki Bank, in conditiile in care detinea 8,83% din actiunile bancii elene, iar oferta ar fi corespuns unei valori de piata de 3,4 miliarde euro pentru intregul pachet de actiuni al Emporiki, potrivit unui raport S&P.
Miercuri, actiunile Emporiki Bank au inchis sedinta de tranzactionare la un pret de 24,42 euro, in crestere cu 1,75% fata de marti, potrivit datelor publicate de bursa din Atena.
Emporiki are deschisa o sucursala in Romania, care detinea o cota de piata de 0,28% la sfarsitul primului semestru din 2006, potrivit statisticilor BNR. Emporiki Bank-Romania avea la 30 iunie 2006 active in valoare de 402 milioane lei si era a 29-a banca romaneasca din acest punct de vedere.
Consiliul Concurentei din Romania analizeaza si el achizitia, deoarece Credit Agricole actioneaza pe piata bancara a creditelor din Romania pentru companii prin intermediul bancii de investitii Calyon Corporate and Investment Bank prin intermediul tranzactiilor financiare transfrontaliere.
Dupa preluarea Credit Lyonnais, Credit Agricole a devenit cel mai mare grup bancar francez, al doilea in Europa si al cincilea in lume, dupa nivelul fondurilor proprii si avea, la sfarsitul anului 2005, active de 1.170 miliarde euro, potrivit datelor publicate de banca franceza. La sfarsitul primului trimestru al anului in curs, Grupul Credit Agricole a afisat un profit net consolidat de 2,04 miliarde euro, cu 50% mai mare decat in acelasi interval din 2005.
Sursa: NewsIn