Managerii raman la conducerea companiilor atat timp cat produc rezultate, indiferent daca firma este de stat sau privata. In Romania, cei mai longevivi executivi sunt cei care lucreaza la stat. Un astfel de exemplu este Constantin Roibu, care se afla in fruntea combinatului din Ramnicu Valcea de aproape 20 de ani, fiind cel mai longeviv manager aflat in fruntea unei companii importante de stat.
"Situatia nu este deloc surprinzatoare. Cine se duce la stat se duce sa ramana. Acolo merge doar vechimea, nu este evaluat in functie de performanta", explica headhunterul George Butunoiu. Diferenta intre managerii de la stat si cei din privat este ca primii sunt orientati mai mult catre stabilitate, in timp ce ceilalti sunt orientati catre obtinerea de profit. De aceea, spun consultantii in management, in privat foarte putini depasesc zece ani la carma unei companii. "Depinde foarte mult de tipul de manager. Daca produce rezultate si stie sa se plieze la schimbarile economice, si nu ma refer doar la criza, atunci un manager poate sta in privat si zece ani. La stat insa, sunt mai in varsta, sunt mai comozi, stau acolo pana ies la pensie", explica Daniela Necefor, director executiv al Total Business Solutions.
Un singur om aflat la conducere timp de mai multi ani inseamna continuitate. "O companie nu poate rezista in timp decat daca exista o continuitate a managementului", este de parere Constantin Roibu, directorul companiei de produse chimice Oltchim. Acesta a dat ca exemple in acest sens companii precum Alro Slatina sau Dacia, unde pastrarea in diverse functii de conducere a managerilor a asigurat performanta companiilor respective si dupa privatizare. "Pentru ca un manager sa reziste multa vreme in fruntea unei companii trebuie sa stie sa se orienteze, sa fie adaptabil, sa se orienteze catre produse noi atunci cand este cazul", a explicat Roibu. Potrivit acestuia, un manager, pentru a rezista, trebuie sa aiba curajul de a impune masurile dure care trebuie luate pentru a asigura functionarea eficienta a firmei. Printre managerii companiilor de stat, ca longevitate, se remarca Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, si Ioan Cuzman, presedintele SIF1, ambii cu o vechime in functie de aproape 14 ani.
Managerii de la stat controleaza totul
In mediul de stat, atunci cand un manager sta la carma unei companii zeci de ani, apare un dezavantaj destul de important, crede Daniela Necefor. Managerul respectiv detine controlul asupra a tot ceea ce inseamna relatii de afaceri, contracte si contacte, iar compania nu poate functiona in absenta sa. "De regula, firmele de stat nu au planuri de succesiune, astfel ca nimeni din companie nu este pregatit sa preia stafeta daca se intampla ceva cu directorul. Uneori, acesta este si motivul pentru care sunt tinuti in functie atata timp - sunt singurii care stiu exact cum functioneaza lucrurile", explica reprezentantul Total Business Solutions.
Germanul Peter Simon este country manager pentru Romania, Moldova si Bulgaria in cadrul producatorului de tehnologie pentru energie si automatizari ABB, iar functia de country manager pe Romania o ocupa de aproape 12 ani. "Un manager, pentru a rezista mult in fruntea unei companii, trebuie sa accepte si sa respecte cultura locala, sa fie tolerant si sa aiba un comportament etic. De asemenea, sa caute si sa vada partea pozitiva a oricarei situatii si sa fie deschis spre schimbare", considera Simon. In mediul privat, crede acesta, pozitiile sunt mentinute in principal in functie de rezultate. "Dar, vorbind despre companiile de stat, pot sa spun ca am avut ocazia sa vad, de-a lungul anilor, multi manageri schimbandu-se, si nu numai, chiar ministri", a afirmat Simon.
In mediul privat, considera Necefor, managerul longeviv are un anumit tip de profil: este un bun profesionist, se poate adapta foarte usor realitatilor economice, are capacitatea de a se automotiva si de a gasi intotdeauna idei noi pentru dezvoltarea afacerii. Mitica Dragomir, care conduce de 14 ani Liga Profesionista de Fotbal, considera ca numai rezultatele, si nu "pilele", il pot mentine pe un manager mult timp in fruntea unei institutii. "Un manager ramane mult timp in functie numai daca are rezultate, dovedeste ca este serios si castiga increderea celor care il aleg", a declarat Dragomir. Seful LPF considera ca motivul principal al situatiei precare a economiei romanesti este numirea pe criterii politice a conducatorilor companiilor de stat, fara legatura cu competentele manageriale.
Business Standard
http://www.banknews.ro/stire/34022_care_sunt_cei_mai_longevivi_manageri_din_romania.html