Caderea Zidului Berlinului in noiembrie 1989 a marcat inceputul desfiintarii regimului comunist in Europa Centrala si de Est. Dupa doua decenii de capitalism si democratie, entuziasmul fata de noile realitati politico-economice pare sa-si fi pierdut din vigoare.
Un studiu efectuat de Pew Research Center in noua tari foste comuniste in 1991 a fost repetat dupa 18 ani, folosind aceleasi intrebari si aceeasi metodologie, pentru a se observa schimbarile de mentalitate de-a lungul acestor ani.
Prima concluzie a cercetarii a fost ca suportul pentru sistemul bazat pe libera initiativa si libertatea de exprimare a pierdut din sustinatori in toate tarile incluse in studiu. Scaderea cea mai drastica a fost inregistrata in tarile cu o slaba dezvoltare economica.
Astfel, in Ucraina doar 30% din populatie mai crediteaza schimbarile democratice, in conditiile in care in 1991, 72% le considerau binevenite. Alte tari in care sprijinul fata de regimul democratic oscileaza in jurul a 50% sunt Bulgaria, Rusia, Lituania si Ungaria.
Cei mai putin nostalgici sunt polonezii, cehii si est germanii, unde peste 70% din populatie sprijina atat democratia, cat si capitalismul.
George Trifu
http://www.banknews.ro/stire/34013_in_ce_tari_sunt_cei_mai_multi_nostalgici_ai_comunismului.html