BankNews.ro - The Business Republic

Cat ne costa caldura in aceasta iarna
Actualitate | Data Publicarii: 29-10-2009

Pretul gigacaloriei a ramas la nivelul lui 2008. Mii de romani au deja datorii la intretinere, iar facturile urmatoare i-ar putea lasa in frig. Cel mai putin vor plati pentru caldura bucurestenii - 200 de lei pentru un apartament cu doua camere. La polul opus sunt cei din Targu-Mures, care dau si 1.000 de lei pe luna.

Numarul familiilor care s-au debransat de la sistemul centralizat de caldura a scazut comparativ cu anii trecuti, cand devenise un fenomen. Totusi, debransarile necontrolate au dus la situatii extreme. Astfel, in Targu-Mures, 76 de apartamente dintre cele 26.000 racordate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice vor plati facturi uriase, cei in cauza fiind nevoiti sa suporte costurile pierderilor inregistrate pe retea. Aceste familii locuiesc raspandite in 30 de blocuri in care ceilalti locatari s-au debransat.

"Noi nu refuzam sa alimentam in continuare acele apartamente, dar le-am atras atentia locatarilor despre costurile foarte mari pe care nu le vor putea suporta si care se ridica la 1.000-1.500 de lei pe luna", a spus Tiberiu Pop, director comercial al Energomur.

In Brasov, peste 1.700 de locatari s-au debransat de la reteaua de termoficare din cauza costului ridicat al gigacaloriei. De altfel, peste 20.000 de apartamente dintre cele 23.000 racordate la sistemul centralizat au ramas fara apa calda toata vara din cauza datoriilor acumulate de asociatiile de proprietari catre CET. "Deocamdata sunt 9.000 de apartamente care primesc caldura, dar de la 1 noiembrie vom furniza agent termic in tot orasul", a precizat Florin Cutitei, directorul CET.

Debransati in mijlocul iernii

Si constantenii au deja caldura in apartamente, pretul gigacaloriei fiind de 119 lei, ca si in iarna trecuta. Acesta este si unul dintre motivele pentru care anul acesta s-au depus doar 55 de cereri de debransare. Societatea de termoficare are insa de recuperat peste 10 milioane de lei de la datornici, din care aproape 7 milioane de lei ar trebui sa fie achitati de asociatiile de proprietari.

"Debitorii vor fi debransati chiar si in mijlocul iernii daca nu incep plata esalonata a datoriilor. Suntem siguri ca in perioada urmatoare vom inregistra si reclamatii din partea celor cu venituri mai mici pentru faptul ca s-a inceput furnizarea caldurii", a declarat Florin Rugina, consilier in cadrul RADET Constanta.

In Botosani, doar 10% din locatari mai sunt bransati la sistemul centralizat. Pentru a salva Termica de la faliment, consilierii locali au interzis anul acesta debransarile. "Statul isi protejeaza astfel investitiile. Suntem in plina campanie de modernizare si nu ne permitem sa ramanem fara clienti", a explicat Nelu Diaconu, directorul Termica Botosani. Societatea este printre fruntasele din tara la restantele la bugetul de stat: 89,2 milioane de lei.

Integral in Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/33745_cat_ne_costa_caldura_in_aceasta_iarna.html