BankNews.ro - The Business Republic

Noul val de privatizari renaste capitalismul
International | Data Publicarii: 23-10-2009

Prinse in cercul vicios al deficitelor bugetare, Rusia, dar si multe alte tari apeleaza la solutia vanzarii actiunilor la companiile de stat, noteaza Evenimentul Zilei.

Acum un an, cand guvernele cumparau actiunile bancilor si companiilor private, pentru a le salva de la faliment, se vorbea despre moartea capitalismului. Un an mai tarziu, puterea statului este mult slabita, iar pentru a-si acoperi gaurile bugetare, autoritatile se vad nevoite sa vanda ce mai au in economie. Acest lucru se petrece in mai multe state, printre care Rusia, Germania, Marea Britanie, Polonia si chiar Romania.

Cea mai surprinzatoare este insa situatia din Rusia, unde cetatenii au o aversiune fata de ideea de privatizare, dupa ce, spun ei, in anii '90, averea nationala a fost vanduta "pe copeici" (subdiviziunea rublei - n.r.). Pana si premierul Vladimir Putin are un discurs mai liberal. Luna trecuta, el declara, citat de "Kommersant", ca, "pe masura depasirii efectelor crizei, intentionam sa reducem in mod planificat implicarea statului in economie, sa utilizam instrumentele traditionale ale economiei de piata, inclusiv privatizarile".

Ce scot rusii la vanzare

70 de miliarde de ruble (1,61 miliarde de euro) este miza guvernului rus pentru privatizarile din 2010. Lista cuprinde 250 de societati federale de stat, pentru care au fost deja demarate procedurile. La acestea se adauga pachetele de actiuni detinute de stat la alte 462 de companii aflate intr-o situatie financiara dificila, dar cu o valoare de piata inal ta. Potrivit vicepremierului Igor Suvalov, citat de Bloomberg, statul rus detine peste 5.500 de companii care pot fi reorganizate si scoase la vanzare.

Ministrul economiei, Elvira Nabiullina, exclude din oferta anului viitor companii precum Rosneft, Aeroflot, RJD, Sberbank, VTB Bank si Gazpromneft. Totusi, analistii internationali se asteapta la vanzarea a 75% din actiunile statului la Rosneft. Pe lista se regasesc 20% din compania navala Sovcomflot, 13,1% din gigantul din asigurari Rosgosstrah, o parte din Rosagroleasing, aeroporturi, porturi maritime. Vor mai fi vandute peste 40 de cladiri din Sankt Petersburg, printre care 10 monumente istorice. In cele mai multe cazuri este vorba de vanzarea pachetelor minoritare. "Astfel, statul isi indeplineste scopul de a creste veniturile bugetare, insa noii actionari nu vor aduce noi tehnologii si nu vor reforma productia acestor companii, care vor continua sa stagneze", a explicat economistul Irina Iasina, pentru editia electronica a Ria Novosti.

Integral in Evenimentul Zilei

http://www.banknews.ro/stire/33561_noul_val_de_privatizari_renaste_capitalismul.html