Moneda europeana ameninta pragul de 1,5 unitati pentru un dolar. Ministrii de Finante din UE solicita autoritatilor SUA si Chinei luarea de masuri pentru aprecierea monedelor nationale.
"Volatilitatea excesiva" a cotatiilor valutare este "daunatoare pentru dezvoltarea economica", a declarat presedintele Bancii Central Europene, Jean-Claude Trichet, dupa o reuniune a ministrilor de Finante din zona Euro. Moneda unica a castigat 20% fata de dolar din februarie 2009, scumpind exporturile din regiune si amenintand redresarea economica, dupa cea mai grava recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Secretarul Trezoreriei din SUA si-a afirmat sprijinul pentru un dolar puternic, insa de atunci, dolarul a stabilit noi recorduri negative in raport cu principalele valute. "Am luat nota cu deosibita atentie la declaratiile facute de autoritatile SUA privind suportul pentru intarirea dolarului", a spus in termeni diplomtici Trichet. Ieri, cursul dolarului a atins 1,4981 pe euro, dupa care si-a mai revenit usor la 1,4978, atacand pragul psihologic de 1,5 euro/dolar.
Sefii finantelor europene si-au exprimat "ingrijorarea" referitoare la evolutiile pietei valutare si au solicitat administratiei americane sa intervina pentru sustinerea dolarului dupa ce euro a urcat la cea mai inalta cota din ultimele 14 luni fata de moneda SUA. "Dorim un dolar puternic, avem nevoie de un dolar puternic", a spus Christine Lagarde, ministrul francez de Finante. Ea a facut apel la solidaritate din partea oficialitatilor zonei euro pentru a creste presiunea asupra autoritatiilor americane.
"Euro este la un nivel foarte inalt si europenii nu vor ca aceasta apreciere sa continue", a declarat Grant Lewis, economist la Daiwa Securities, pentru Bloomberg. In opinia lui demersul oficial va avea influente reduse asupra cursului de schimb. La randul lui, Trichet si-a reafirmat interesul pentru un sistem valutar stabil, dorinta impartasita si de ministrii de finante din UE si de autoritatile SUA. O delegatie a finantistilor din zona euro impreuna cu Comisarul UE, Joaquin Almunia, va efectua o vizita la Beijing pentru a discuta cursul de schimb al yuanului. Subiectul principal al discutiilor il va reprezenta subevaluarea yuanului, ceea ce face ca exporturile chineze sa fie deosebit deosebit de ieftine.
Integral in Adevarul