Dupa ce au taiat sursele externe de bani ale Romaniei, FMI, CE, BM sau euroobligatiuni, cu scandalurile lor electorale, politicienii pun acum in pericol si cursul. In cazul in care BNR va fi fortata sa dea drumul la bani in piata, pentru ca bancile sa-i poata da mai departe Finantelor, cursul va fi foarte greu de aparat.
Istoria se repeta iar leul pare, din nou, cea mai probabila victima imediata a scandalurilor de pe actuala scena politica. La fel ca si anul trecut, cand BNR a sacrificat leul pentru ca Finantele sa aiba de unde lua bani pentru acoperirea deficitului bugetar, sfarsitul lui 2009 anunta vremuri foarte grele pentru moneda nationala.
Anul trecut, pe fondul crizei economice dar si al alegerilor generale, banca centrala a lasat leul sa se deprecieze pentru a alimenta cu bani Finantele, prin intermediul bancilor comerciale, dupa cum a recunoscut in primavara Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, intr-un interviu acordat Gandul. Cursul a crescut atunci de la circa 3,8 lei/euro pana la peste 4,1 in doar cateva luni.
Inainte de criza politica erau bani suficienti
In teorie, Romania ar fi trebuit sa scape de grija banilor prin imprumuturile de la FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si prin emisiunea de euroobligatiuni in valoare de pana la 1,5 miliarde de euro. Scandalul politic a anulat insa, pentru moment cel putin, toate aceste avantaje pe care le-au avut pana acum Finantele.
In momentul de fata Romania nu are un Guvern care nu trebuie sa faca altceva decat sa primeasca transa a treia de la FMI, de 1,5 miliarde de euro, dintre care jumatate sa fie folositi pentru acoperirea deficitului bugetar. Scandalul politic a privat in acelasi timp Romania si accesul ieftin pe piata externa, de unde planuia sa ia pana la 1,5 miliarde de euro cu imprumut tot pentru deficitul bugetar, pentru ca nesiguranta politica se traduce in dobanzi mai mari.
Politicienii au secat izvoarele de bani ale Finantelor
Cu transa FMI pusa sub semnul intrebarii, la fel ca si miliardul de la Comisia Europeana, dar si cu amanarea euroobligatiunilor, Finantele sunt in situatia de a scoate bani din piatra seaca. BNR ar putea ajuta Finantele prin injectarea de lichiditate in piata monetara, pentru ca bancile sa aiba lei cu care sa cumpere titlurile de stat ale ministerului de resort. Exista insa riscul ca aceasta lichiditate sa se intoarca impotriva leului, metoda BNR de a tine cursul fiind tocmai de a lasa bancile fara lei.
"Este clar ca pentru BNR va fi o sarcina dificila sa lase lichiditatea suficient de mare pentru imprumuturile Finantelor dar si sa tina cursul, daca va fi nevoie. Este posibil insa ca lichiditatea sa nu fie suficienta insa, respectiv sa nu poata fi luati atat de multi bani din piata. Parerea mea este, totusi, ca pentru BNR mentinerea cursului este un obiectiv mai important decat deficitul bugetar", a declarat pentru Gandul Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen.
BNR spune ca va evita interventiile
In timp ce presedintele Traian Basescu sustine ca obiectivul BNR este sa mentina un curs optim, care sa incurajeze exporturile fara sa atace prea mult salariile populatiei, oficialii bancii centrale arata cu degetul spre clasa politica si dau semne ca nu vor tine cursul chiar in orice conditii.
"Ce pot sa va spun este ca obiectivul Bancii Nationale este sa mentina un curs optim pentru a stimula pe de-o parte exporturile, iar pe de alta parte, un curs care sa nu distruga veniturile populatiei", a declarat presedintele in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV. In acelasi timp insa, la sfarsitul saptamanii trecute, Ion Dragulin, seful directiei de stabilitate financiara din cadrul BNR, a declarat ca "Oricare ar fi problemele pe termen scurt, este clar ca politica BNR va fi sa evite interventiile, in masura in care politicile macroeconomice vor veni in sprijinul pietei monetare. Evolutiile temporare trebuie tratate cu prudenta, desi arata vulnerabilitate".
Dragulin a precizat ca in actualele conditii macroeconomice cursul nu va putea fi foarte stabil in viitorul apropiat.
Integral in Gandul
http://www.banknews.ro/stire/33433_cat_de_aproape_este_cursul_leueuro_de_o_explozie.html